Адв. Вълчо Чолаков е известно име в Бургас. Той бе един от най-харесваните областни управители, а по време на неговото управление администрацията се обърна изцяло в помощ на гражданите. Известен със своята трезва преценка и морал, той винаги е отстоявал дeсните идеи, а в момента подкрепя политическа партия КОД.

-Г-н Чолаков, бургазлии Ви познават като един от най-уважаваните областни управители, но и като емблема на дясномислещите хора. В момента Вие и много от автентичните седесари в Бургас сте в редиците на КОД. Какво е мнението Ви за листата с кандидати на партията за общински съветници в Бургас?

-Подкрепям ПП КОД на местните избори по ред причини. За мен КОД в момента е единственият изразител на десните идеи и принципи за управление. Свободата на личността, свободата на предприемачеството, свободата на мисълта, възможността за отстояване на собствените идеи и виждания намират най- ясно проявление в КОД. Листата на КОД в Бургас е по-близо до гражданска организация, отколкото до партийна. На практика всеки един кандидат от листата може да я пренареди и да бъде избран за общински съветник. Няма забрани, няма ограничения, няма условия. Който събере най-много гласове - той е избраният. Това е възможно най-добрата форма на демокрация и свободен избор на представителство на гражданите в Общинския съвет. Кандидатската листа покрива широк спектър от професии, повечето от които свободни. Този състав е гаранция за професионализъм, опит, работоспособност.

-Защо хората, които носят СДС и дясната идея в сърцето си, трябва да гласуват за КОД на местните избори?

-Отдавна е налице процес партиите в България масово да подминават идеологията. А именно тя е притегателната сила за избирателя. Който споделя християнските ценности, консерватизма, който се чувства свободен гражданин, необременен от зависимости, който вярва в успеха на отбор, изграден от силни личности, има за кого да гласува: Бюлетина с номер 22 на ПП КОД.

-Какво Ви отличава от другите политически партии?

-Съдържанието на кандидатската листа. Лица с професии, които ежедневно се срещат с проблемите на хората и участват в тяхното решаване. Реално съществува свобода на мнението и възможност за спокойното му отстояване. Подредбата не е извършена от един лидер или от формално проведено събрание. И това е така, защото на практика няма значение кой кое място заема. Всеки кандидат има реален шанс да бъде избран. Не на последно място ПП КОД е единственият представител на консерватизма у нас.

-По време на мандата си успяхте да накарате администрацията да се обърне към гражданите и да работи по-ефективно. Как този модел може да се приложи в Общинския съвет?

-Личният пример е заразителен. Когато имаш идеи или споделяш идеи, работиш упорито за тяхната реализация, то тази енергия провокира и другите около теб. А Общинският съвет предполага да е място, на което са събрани само хора с идеи и желание за работа. Водещата цел на общинския съветник трябва да е какво и как да прави, за да защитава интереса на гражданите. А не заплатата на общински съветник. Бих помолил всеки, който се е устремил към този обществен пост заради заплата, да напусне веднага кандидатската листа. Трябва да е ясно, че Общинският съвет и администрациите са в услуга на гражданите, а не обратно. И да се дава личен пример за това.

-Според социолози се очертава ниска избирателна активност. Защо според Вас защо хората трябва да да отидат до изборните урни на 29 октомври?

-Избирателите са разочаровани отдавна от политиците. Не им вярват. От своя страна политиците все по-трудно намират начини, за да балансират обществения интерес. Причините са различни, но една от основните според мен е загърбването на основните християнски ценности и липсата на компетентност. Кандидатската листа на КОД предлага попълване на този дефицит. Колкото повече общински съветници има избрани с бюлетина №22, толкова повече ще се доближаваме до нормалността, до свободата и до справедливостта при вземането на решения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!