Сиренето и олиото са най-скъпи в Пловдив. Средната цена на сиренето в Пловдив е 26,23 лв. за кг. Това е с близо 4 лв. за кг. повече от средната цена на сиренето за цялата страна, показват данни на правителствения сайт foodprice.bg. В топ три на градовете с най-скъпо сирене влизат Видин и Враца, където опакованото сирене струва средно по 25,71 лв. за кг. В София сиренето е доста по-евтино, като средната цена е 23,73 лв./кг.

След като на сайта foodprice.bg правителството скри цените на основните храни в другите държави от ЕС, потребителите могат само да виждат какви са цените в различните области на страната. Но хората вече не могат да проверят с колко сиренето и кашкавалът у нас са по-скъпи от други страни в ЕС и дали цените на основните храни в останалите държани от ЕС намаляват докато цените у нас продължават да нарастват.

Най-скъпия кашкавал купуват хората в Силистра и Пазарджик - съответно 31,79 лв. и 30 лв. за килограм. На трето място по цени са Кърджали и Стара Загора, където кашкавалът струва средно 29,98 лв./кг. В София кашкавалът е малко по-евтин - средно 28,73 лв. за кг.

Пловдив е на първо място и по най-висока цена на олиото - средно 4,17 лв. за литър. На следващите места са Ловеч и Плевен, където средната цена на олиото е 4,15 лв. В София е малко по-евтино, като продават литър олиото средно за 3,99 лв.
Цените на сиренето на евро варират в много широки граници. В Пловдив продават сирене на едро от 13 лв. до 18 лв. за кг., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. А в Сливен цените на едро са от 8 лв. до 11,50 лв. за кг. Подобна е ситуацията и при олиото. Най-високите цени на едро са в Пловдив - от 4 лв. до 6 лв. за литър. А в Бургас продават олио на едро по 2,30 лв. за литър. В София има най-голяма разлика между най-ниската и най-високата цена на олиото. На едро в столицата продават олио от 2,80 лв. до 5,80 лв. за литър.

През миналата седмица вдигнаха цените на брашното тип 500 и на лещата. Брашното е поскъпнало с 2,2% и на едро го продават средно по 1,42 лв. за кг. Лещата е поскъпнала с 2,4% за седмица до 4,25 лв. за кг. на едро. Доматите и краставиците на едро са поевтинели през миналата седмица. Цената на българските краставици е свалена с близо 10% до 1,75 лв. за кг. на едро, а доматите са поевтинели със 7% до 3,18 лв. за кг. на едро.