От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти. От тях 65% са изпълнени. Другите вероятно са били връщани. Не са нарушени правата на пациентите за достъп до лечение. Това заяви за "На Фокус" здравният министър Христо Хинков.

По думите му има рязко повишаване на заявените и издадените електронни рецепти. "От 2 години лекарите имат възможност да изписват електронни заедно с белите рецепти. През това време системата можеше да се тества. Софтуерът работи, проблемът с кода, изписан на лекарството на електронната рецепта. Когато кодът излезе, а медикаментът го няма, се оказва, че аптекарят не може да го замени с друго с различен код. Сега се взе решение да има първичен код, който важи за всички препарати", обясни той.

От тази седмица Здравното министерство въведе изцяло електронните рецепти при изписването на антибиотици и медикаменти за диабет, което доведе до огромно напрежение сред пациенти, фармацевти и лекари. От Българския лекарски съюз заплашиха с протест и съдебни дела Омбудсманът заяви, че са нарушени правата на пациентите до лечение. За грешките, за проверките на болниците, за монопола на лекарства и за политика ще говорим с министъра на здравеопазването.