България е шампион при продажбите на нови автомобили. През септември в страната са регистрирани 2976 нови автомобила, което е ръст с над 40 на сто спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

От страните от ЕС България е на второ място по ръст на продажбите, като пред нас е само Малта с увеличение от 53,2%. Но пазарът в Малта е много малък. Купените нови коли там за един месец са само 622 броя при 406 за същия месец на миналата година. На трето място по ръст на покупките на нови автомобили е Гърция с 32,5%, а топ пет се допълва от Словакия (31% ръст) и Кипър (28,6%).

Пазарът на нови коли в България се движи от хора с високи доходи, които или имат налични пари за покупката на нов автомобил, или нямат проблеми да изплащат кредит. Хората с финансови възможности искат да вложат някъде парите си и затова купуват нови коли.

От януари до септември в страната са регистрирани 27 382 нови автомобила, което е ръст с близо 25% спрямо същия период на миналата година. Има ръст в продажбите както на бензинови и дизелови коли, така и на електрически, показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Продажбите на чисто електрически нови коли са нараснали над два пъти и за девет месеца са регистрирани 1374 такива превозни средства. Покупките на хибридни автомобили, които могат да се зареждат с електроенергия от зарядна станция, са се увеличили с близо 118% до 220 броя.

Най-купуваните нови коли остават бензиновите. За девет месеца в страната са регистрирани 21 391 нови бензинови автомобила, което е увеличение с 21,4% спрямо същия период на миналата година. При новите дизелови автомобили ръстът на продажбите е с 19% до 3896 броя.

Докато пазарът на нови автомобили се развива изключително добре, при употребяваните ситуацията е малко по-различна. През първите девет месеца в страната са регистрирани общо 222 хил. нови и стари автомобили, което е с около 9% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е доста по-малко увеличение спрямо ръста от 40% при покупките на нови автомобили.

Българите купуват предимно икономични автомобили втора ръка, които не харчат много гориво, защото цените на бензина и дизела са високи, коментират търговци. Българите купуват най-често употребявани коли с цени между 8 хил. и 15 хил. лв. Цените на новите автомобили значително нараснаха през последните години. Затова и цените на колите на 10-15 години също нарастват.

В страните от ЕС за девет месеца са продадени 7,9 млн. броя нови автомобили, което е с близо 17% повече от същия период на миналата година. Но все пак продажбите са под нивото от 9,9 млн. броя за деветте месеца през 2019 г., последната преди пандемията. Затова изборът на употребявани коли в страните от Западна Европа е по-малък.