„Когато се взима заем, най-важният въпрос е за какво ще бъде използван – дали ще бъде разпилян без положителен резултат, или ще се инвестира за материален ресурс”. Това заяви икономистът Левон Хампарцумян в предаването „Челюсти” по повод информацията, че българското правителство подготвя вземането на нов държавен дълг.

„Ако похарчим съществена част от дефицита си, за да покрием високопроизводителна земеделска земя с фотоволтаици, си стреляме в крака. Ще създадем работни места за други икономики, които произвеждат панелите. Ние ще имаме еднократна инвестиция, няколко семейства, които се занимават с това нещо на едро, ще забогатеят рязко. Резултатите за българската икономика ще са нулеви, нито ще имаме нови работни места”, каза Хампарцумян.

Той призна, че в последните 15-ина години разликата между по-високите и по-ниските доходи се е увеличила. Това не е добра индикация за една държава, която твърди, че е социална, европейска. „Ако одеялото е късо, трябва да разбереш дали да си завиеш главата, или краката. Икономиката ни се стреми да уголеми одеялото”, даде пример Хампарцумян.

Според Стоян Панчев от ЕКИП ролята на държавата е да си изпълнява задълженията към хората, примерно – към пенсионерите. „При висока инфлация тези хора обедняват значително бързо”, каза той.

Относно ръста на данъците Панчев обясни, че при ниски данъци е по-лесно те да бъдат платени, което води до допълнителни приходи в бюджета.