Атанас Маринов е на 45 години, живее в Бургас и от години се бори с латисова дистрофия на роговицата. Единственият му шанс за да не ослепее е спешна трансплантация на роговиците на двете очи.

Заболяването му е наследствено и около 20-тата му година е бил диагностициран с това заболяване. През всичките години той се грижи за здравето си, следвайки препоръките на лекарите да ползва специални очила, капки за очи, подлагал се е на процедури за изтъняване на роговицата, премахване на киста от окото . За съжаление това заболяване има само консервативно лечение и с възрастта зрението се влошава, докато човекът напълно ослепее.

В момента зрението му е спаднало под 10 % и на двете очи и има голямо помътняване. Затова спешно се налага да се извърши първата трансплантация, за да може окото да се възстанови за около 3-4 месеца и на пролет да се оперира другото. Ако зрението напълно изчезне, трансплантацията става още по-сложна, а Наско нито ще може да работи, нито да се обслужва.

От няколко месеца търси варианти за трансплантация на роговица. Обиколил е клиниките в София, в Турция и дори в Германия, където през изминалата зима, работи, за да може да получи здравни права и бъде одобрен за трансплантация безплатно там, но се оказва, че въпреки това лечението ще бъде скъпо.

Вариантът е лечение в турската болница Дюнагюз, но и там сумата е непосилна за него и семейството му - по 24 000 лв. на всяко око. За първата операция не достигат 8 000 лв., а за следващата - 24 000 лв.

Наско работи в сферата на кулинарията като шеф-готвач с 27-годишен опит в България и в чужбина. Обучавал се е в Германия и Франция и е работил за ресторанти на същите места и е готвил дори за шейха на Оман. Той не спира да работи, въпреки проблемите си. Силните слънчеви лъчи са изключителен дразнител за очите му и за това той постоянно носи слънчеви очила. Не може да чете и да се подписва на документи.

Нека го подкрепим в борбата му да запази зрението си. Можете да дарите средства през платформата ПавелАндреев: https://pavelandreev.bg/campaign/neka-pomognem-na-nasko-da-spasi-zrenieto-i?fbclid=IwAR2kONpLemsrQILhPbiQ0MG2wpRT2taa5UsRGNd3Pflqs56WZSaLxmSs0GA

или да дарите през каса на Изи пей или всеки банков клон по дарителска сметка:

IBAN: BG32STSA93000030052539

В полза на: Атанас Иванов Маринов

Както и Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=LP9HXY6G9DZDU&fbclid=IwAR2vB2Zi5Y2VqdsUGU5nKLUxvx3dQdgqt9Tj6UomoWJlJFDHdLVpA22GMSA

Повече информация за кампанията можете да намерите на: https://www.facebook.com/AtanasMarinovKAUZA