Единствената партия, която на тези избори включи хора в неравностойно положение в листата си за общински съветници в Бургас, е КОД. Това са Йордан Георгиев, Янка Стоянова и Иван Иванов.

„Да бъда в Общинския съвет ще е много важно за глухите в Бургас, за да не чакаме от други градове, когато трябва да разрешаваме проблеми. Например преводачи да отидат в банката, полицията или болницата”, каза Йордан Георгиев, който е част от Спортната федерация на глухите. Негова кауза е да помогне на спортисти с намален слух да участват във всички състезания в Бургас.

Лесно ли е човек, който не чува, да бъде взет на работа? Оказва се, че отговрът е не дори да има висше образование.

„По професия съм зъботехник, но в момента работя като камериерка в хотел. Искам да си намеря подходяща работа в Бургас, но не познавам зъболекари, които да ми дават поръчки. Хората като мен отиват в София и Пловдив, за да работят. Затова искам да помагам на глухите хора да се реализират в Бургас”, сподели Янка Стоянова.

Сред кандидатите за общински съветници е и Иван Иванов – младо и усмихнато момче, което по професия е готвач. Иван работи в мандра „Дебелт” при баща си и сам произвежда мед.

„Искам да помагам на дребните прозиводители като мен да имат места, на които да продават продукцията си, за да печелят и живетя по-добре”, заявява Иван.

Не за първи път Станимир Апостолов, който е водач на листата на КОД Бургас, обръща внимание на проблемите на глухите хора. На миналите избори той отново ги подкрепи, като издейства провеждане на обучения по жестомимичен език в общинските учреждения. Сега хората, които не чуват, могат да имат собствени представители в Общинския съвет – органът, без който не може да бъде взето нито едно важно решение за Бургас.