Усмихнатата и лъчезарна д-р Донка Атанасова - Вранчева е едно от свежите лица сред кандидатите за общински съветници на ГЕРБ в Поморие. Тя е на пето място в листата на партията и е представител на гражданската квота. Д-р Атанасова-Вранчева е специалист по клинична лаборатория в „ЛИНА”. Майка е на 5-годишно момченце и заедно с цялото си семейство живее в родното си Поморие.

-Д-р Атанасова-Вранчева, какво Ви мотивира да се включите в изборите за общински съветници в Поморие?

-Аз съм родена в Поморие и със семейството ми винаги сме живели тук. Обичам този град и мисля, че мога да бъда полезна с идеите и експертизата си. Като лекар и като майка, винаги съм смятала, че освен различните кампании, трябва да има ясна, добре обмислена профилактична програма за безплатни дентални, очни и други прегледи както за най-малките, посещаващи детски градини, така и за учениците. Тя може да се надгражда и разширява, за да е максимално от полза. Това е изключително важно за здравето на децата особено във времената, в които живеем. Правилното, балансирано и разнообразно хранене, съчетано с денталната грижа не бива да се пренебрегва. От друга страна все по-голямата употреба на различни електронни устройства - таблети, мобилни телефони, както и увеличеното време на тяхното използване, може да доведе до проблеми със зрението още в ранна възраст. Именно заради това бих работила за създаване на общинска профилактична програма за превенция на очни и дентални заболявания в детска възраст. Ще се боря за отделяне на бюджет за това, защото всеки лев, инвестиран в здравето на децата, има смисъл.

-Пандемията се оказа предизвикателство за болниците и промени здравната картина. Ако до 2019 г. бяхме свикнали с грипните вълни през зимата, то сега се оказва, че наред със сезонните вируси циркулира и коронавирус. Как опитът Ви на лабораторен лекар ще е полезен за справяне при различни епидемиологични ситуации?

- Имам наблюдения как Коронавирусът повлия на пациентите в зависимост от годините им и техните придружаващи заболявания. И това не е само статистика, а важен опит, върху който може да се изгради адекватна реакция при нови пикове на заболяването. С правилен подход може да се ограничи контактът между хора със симптоми на остро заболяване и други, чакащи за консултация или за изписване на лекарства, така че да се намали допълнителното разпространение на вирусите и да се спести чакането.

Както знаете, аз съм специалист по клинична лаборатория в една от най-големите лаборатории в страната – „ЛИНА”. В желанието си да бъда полезна в работата си и за пациентите, зачислих втора специалност – „Клинична вирусология”. Смятам, че това е правилно, за да мога да помагам, предвид актуалната обстановка с разнообразието от вируси, заобикалящи ни в ежедневието.

-Какво според Вас трябва да се подобри в здравната грижа за възрастните Ви съграждани?

-Трябва да улесним максимално достъпа до качествена медицинска помощ за възрастните хора от Поморие и съставните селища. Немалка част от тях са с много заболявания, в напреднала възраст и поради ред причини изпитват затруднения при получаването на такава. Аз бих работила за това да им се създаде добра организация и лесен път за достъп, да изчакват своя ред в по-удобна и комфортна обстановка, без излишно забавяне. Всичко, което може да се подобри в тази насока и е в правомощията на Общинския съвет, ще е мой приоритет. Не на последно място считам, че е необходимо и разширяване на услугите, които предлага социалният патронаж.

-Като майка на малко дете мислите ли, че в град Поморие трябва да има повече възможности за спорт сред подрастващите?

-Разбира се. Трябва да се предостави по-голям избор за спортни дейности за деца от различни възрастови групи, например между 4 и 6 години - гимнастика, спортна акробатика, плуване, спортуване на открито, а през зимните месеци – осигуряване на зали, салони за спортуване в затворени помещения, добре пригодени за целите. Така родителите също ще са щастливи, че децата им имат възможност да спортуват, без за това да налага пътуване на друго място, което да утежнява цялата им дневна програма. Насърчавайки различни спортни школи да отворят тук, ще окажем положителен ефект върху най-малките ни съграждани.

-Защо приехте поканата на партия ГЕРБ да се включите в листата им с кандидати за общински съветници?

-Те са в местното управление от много години. С направеното от тях значително подобриха облика на града . Приех поканата, защото ми се иска Поморие да продължи да се развива в правилната посока и да става все по-хубаво. Харесвам програмата за следващия мандат. В нея има заложени важни проекти, но е обърнато внимание и на подрастващите с изграждане на Младежки център, както и на хората в неравностойно положение. Според мен осигуряването на редица привилегии за възрастните и за хората с увреждания е добра инициатива.

-Как ще призовете поморийци да Ви подкрепят?

-Призовавам ги да бъдат активни. Човек има право на свободна воля и въпреки всичко това трябва да остане така и всеки трябва да се възползва от правото си на глас. На тези избори ще определим как ще се развива Поморие в следващите 4 години. Ще определим своето бъдеще. Затова бъдете активни и гласувайте за човек, чиито идеи подкрепяте. Ако това съм аз, за мен ще е чест.

-Търсят ли Ви често за консултация и ще имате ли време за това, ако станете общински съветник?

-В личен план мога да кажа, че винаги съм помагала на всички, които са ме търсили за консултация, и в бъдеще никога не бих отказала такава на жителите на Поморие и съставните селища. Вярвам, че не се нуждаем от причина, за да помагаме на хората.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!