Марина Змеева - Маркова е един от най-известните балетни педагози в Бургас. Професионалният й път започва през 2002 г. на голямата сцена на Държавна опера Бургас. В блестящата си кариера е участвала в „Дон Кихот“, „Жизел“, „Лебедово езеро“, „Ромео и Жулиета“, „Болеро“ и др.

Осем години работи като балетен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Бургас. От 2014 г. е част от Екипа на Танцово Студио 29 и създава балетна школа „Марина Змеева“ към студиото. През 2017 г. Марина се оказва между живота и смъртта, след като претърпява автомобилна катастрофа. Бургазлии бързо се обединяват и се включват в кръводарителска акция в нейна помощ. След инцидента тя показва колко силна може да е човешката воля. Не само се възстановява, но отново се качва на сцената за два големи спектакъла. След това се отдава изцяло на своите ученици и на това да е репетитор в Държавна опера Бургас.

На тези местни избори в Бургас Марина Змеева – Маркова е кандидат за общински съветник от листата на КОД Бургас. Тя е на седмо място и е представител на гражданската квота.

-Марина, каква е причината да се кандидатирате за общински съветник? Има ли аспект в сферата на културата в Бургас, който искате да промените?

- Културният афиш на града включва много постановки и събития, но мисля, че може да се обогати значително. Най-вече като се създадат още проекти, даващи поле за изява на децата от градините и училища. Дори едно дете да не е в Музикалното училище, то трябва да се обогатява културно. Това е много важно, защото в какъвто и професионалист да се превърне по-късно, няма ли онази основа, няма да е на достатъчно високо ниво. От друга страна трябва да насърчаваме децата, които с любов и старание се отдават на балета, музиката, рисуването. Те заслужават тласък, заслужават да им засвидетелстваме уважение, когато носят успехи на Бургас и страната. Така ще знаят, че трудът им е ценен и има смисъл да се развиват в тази сфера.

- Ще издействате ли допълнителни награди за децата на изкуството, ако станете част от новия Общински съвет?

- Това ще е един от основните ми приоритети. Знаете ли, нашата сфера остава леко встрани не само тук, но и като цяло в страната. Забелязала съм колко силно ни обединяват успехите на нашите състезатели по шах, художествена гимнастика, футбол. И така трябва да бъде. В изкуството обаче нещата не са точно така. Малките балерини например прекарват стотици часове в подготовка, участват в състезания, печелят ги, но когато те не се предават по телевизията като че ли успехите им остава без отзвук. А това е важно за мотивацията. Затова мисля, че децата, които печелят национални и международни конкурси и състезания, на които са оценявани от професионално жури, заслужават морална, емоционална подкрепа. Казвам го, защото с моя възпитаничка през 2018 г. спечелихме Световно първенство в Полша. Тя беше в първи клас. Представете си как на толкова голям форум изведнъж чувате националния химн на България. Бях много развълнувана и много горда, но за съжаление нямаше този отзвук, който би имало, ако бяхме спечелили спортно състезание. А всеки успех мотивира и други деца. Всеки един жест е стимулиращ. И не е задължително да става дума за финанси, а просто за признание.

- Ти си силна жена, която показа, че дори след тежко премеждие усмивката отново може да грее на лицето й. Как се възстанови след катастрофата през 2017 г.?

- Беше труден момент. Искрено благодаря на лекарите, семейството, приятелите, колегите и на всички, които ми помогнаха тогава. Имах тежки травми, но за щастие се възстанових така сякаш това никога не се е случвало. След като всички лекари ми казаха, че вече няма проблем да се върна на сцената, го направих. Участвах в два големи спектакъла. Това някак си ме успокои вътрешно и реших да си взема довиждане със сцената. След това животът ми пое в друга посока, а сега имам най-важната роля – тази на майка. Разбира се продължавам да съм много активна и в моята школа. Мисля, че разковничето да се справиш с толкова труден момент е да продължиш да гледаш напред с оптимизъм и да си поставяш цели. Днес моите цели са да дам най-доброто от себе си, за да уча и вдъхновявам децата, които обичат балета.

- Как се озова в листата на КОД?

- Човек, когото уважавам, ме покани да се присъединя към листата с кандидати за общински съветници. Това наистина ме изненада и имах нужда от време да помисля. Съгласих се, защото реших, че има какво да дам на Бургас, за да помогна за развитието на културата.

Доверих се на КОД, защото са десни хора, на които винаги съм симпатизирала. Харесва ми това, че са демократични и свободни. В тази партия виждам прозрачност и искреност. Те някак си са по-близки до обикновения човек, каквато съм и аз.

-Според прогнозите изборната активност на 29 октомври няма да е по-висока от на миналите избори. Защо повече бургазлии трябва да излязат и да гласуват?

-Всеки един избор в живота е важен. Какво ще учиш, какво ще работиш, на какъв спорт ще запишеш детето си. Всеки отделен избор определя нашето бъдеще. Нека на 29 октомври бъдем активни и гласуваме за хората, които ще направят Бургас такъв какъвто искаме да бъде.

Моята мисия е да дадем повече на децата и хората на културата и за мен ще е чест, ако бургазлии ме подкрепят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!