Влак, превозващ стотици евродепутати и служители на Европейския парламент, се озова в "Дисниленд" в понеделник, след грешен завой по пътя за Страсбург, съобщава Politico.

Всеки месец Европарламентът наема влакове изключително за нуждите на законодателите и на своите служители, за да ги придвижи между двете си седалища в Брюксел и Страсбург, в Източна Франция.

Това е ежемесечен смут, който е залегнал в договорите на Евросъюза и е яростно защитаван от Франция, но често бива осмиван като пътуващ цирк, в който анимационният герой Гуфи би се гордял да участва, коментира изданието.

След като потеглил от гарата на летище "Шарл де Гол", влакът се насочил към Марн-ла-Вале, на 32 км източно от Париж, където се намира "Дисниленд".

„Екип Дисниленд“, написа холандският евродепутат Самира Рафаела под снимка, която публикува в социалната мрежа X. На нея тя е във вагон-бюфета на композицията заедно с колегата си Мохамед Шахим, който в това време пие лимонада.

„За съжаление не можахме да слезем“, изрази съжаление служител на ЕП, уточнявайки, че е успял само да зърне върха на
увеселителното влакче парка "Спейс маунтин" по време на краткото спиране.

"Тук е пълен смях заради лудата ситуация", коментира парламентарен сътрудник.

Друг парламентарен помощник във влака, Еманюел Фулон, се пошегува, че сега парламентът трябва да приеме крилатата фраза на Дисни: „Където мечтите се сбъдват“.

„Образът на Европейския парламент като патетичен цирк става все по-реален с всеки изминал час“, пише Алберто Алемано, професор по европейско право.

През април високопоставеният евродепутат социалист Педро Силва Перейра каза на среща при закрити врата, че има липса на места във влаковете за Страсбург и попита дали парламентът може да наеме още влакове. Кристоф Хансен, от Европейската народна партия, който се занимава с административните въпроси, отговори, че няма достатъчно налични влакове.