На 14 октомври православната църква чества празника на Света Петка Българска. Смята се, че Петковден е завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Своя храмов празник отбелязва едноименната и популярна църква край Рупите, построена от пророчицата Ванга. Очаква се днес там да се съберат много нейни последователи, които ще се включат в тържествената литургия и курбан за здраве.

източник БНТ

снимка: http://trydiani.blogspot.com