Циганско лято ще настъпи у нас след Димитровден - 26 октомври, и ще се настани трайно в дните около местните избори, когато ще има много слънце и приятни температури. Това прогнозира пред “Труд news” метеорологът Петър Янков. Той обаче предупреди, че първо седмицата, която предстои, ще донесе рязко застудяване и живакът ще падне с поне 10 градуса. Чакат се дъждове, а над 2000 м и сняг.

“Събота и неделя ще бъдат последните дни с летни температури, в Сандански и Русе ще достигат до 30-31 градуса. От неделя следобед започва заоблачаване - в понеделник и вторник температурите ще се понижат, ще валят дъждове - при 3-4 градуса в планините ще вали и сняг. В масивите от западните райони - Рила и Западна Стара планина на 2000 м ще вали мокър сняг”, прогнозира Петър Янков.

По думите му, България се очертава през следващата седмица да бъде приемник на много бързи циклони, които се зареждат над Адриатическо море, и ще преминават през страната. “Дневните температури, които ще се отбележат във вторник и сряда, ще стигат до 10-15 градуса. А от четвъртък ще се повишават и до края на седмицата ще останат между 17-23 градуса, но валежите ще са често явление”, посочи метеорологът.

Прогнозата сочи още, че октомври ще се задържи по-сух и с температури близки до средните, за разлика от септември, който бе обявен за най-топлия в метеорологичната история на Европа и света (виж карето).

В края на месеца обаче, около Димитровден (26 октомври) се очаква нова порция по-топло време, която ще донесе и циганското лято у нас. След валежните периоди около 20 октомври, следват дни с много слънце. Сутрин ще е студено, с мъгли, но около обед-следобед ще се радваме на приятно есенно време.