След безспорния успех и широк медиен отзвук на първото издание. Което се проведе през м. октомври 2022 г., Вторият национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“ с международно участие ще се проведе от 17 до 21 октомври 2023 г. в залата на Държавна опера – Бургас.
В същия времеви период през 2022 г. се проведе първото издание на конкурса, в който взеха участие 46 млади оперни изпълнители от 8 държави. Форумът премина на високо професионално ниво и несъмнено даде заявка за едно от най-значимите събития в културния календар на крайморския град. Мащабният форум бе реализиран с финансовата подкрепа и на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.
Предстоящото събитие, което се очаква отново да събере в залата на Бургаската опера плеяда млади талантливи певци, и тази година се осъществява със съдействието на Община Бургас. Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация, а чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена мечта остана създаването на студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения.

„Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени.“, казва доц. Александър Текелиев, който е бил негов ученик и е инициатор на създаването на конкурс на името на Стоян Попов, чието първо миналогодишно издание доказа, че идеята е градивна и успешна. При оспорвана конкуренция, лауреати на Първия конкурс „Стоян Попов“ 2022 г. станаха: мецосопраното Йоана Кадийска – България, и баритонът Матеуш Михаловски – Полша. Като част от наградата, Матеуш Михаловски и Виктория Мелник /Украйна/ участваха в спектакъл на операта от Джузепе Верди „Травиата“ – през м. февруари т. год., на сцената на Държавна опера – Бургас, в блестящо партньорство със солистите на бургаския културен институт, под палката на големия български диригент Иван Кожухаров.
Конкурсът „Стоян Попов“ и тази година ще се проведе в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано. Конкурсната програма на Втория национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ ще бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18-и и 19-и октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10 ч. и 12 ч., като входът за публиката е свободен. Ден преди конкурсната програма – на 17-и октомври, от 18 часа във фоайето на Операта ще бъде откриването на изложбата, посветена на жизнения и творчески път на маестро Стоян Попов, и ще бъде изтеглен жребият за реда на явяване на конкурса.
Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената гала вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито и бе зад пулта и на миналогодишния галаконцерт, който се превърна в запомнящо се културно събитие от висок ранг. През летния сезон той дирижира с изключителен успех пред многобройна международна публика спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе – в третата вечер на фестивала „Опера на светилището“ на откритата сцена на тракийското оброчище Бегликташ. В галаконцерта на 21 октомври лауреатите на конкурса ще изпълнят с оркестъра на Държавна опера – Бургас по една или две арии от тяхната конкурсна програма, определени от журито след провеждането на II тур.

В конкурса заявили участие десетки млади оперни певци /български и чуждестранни/ - мъже и жени, като възрастовото ограничение е 37 години.
Първи и втори тур ще бъдат със съпровод на пиано – на голямата сцена в залата на Държавна опера – Бургас. На I тур – 18 октомври, кандидатите ще изпълнят по свой избор песен или ария от български композитор и ария по избор от славянски композитор. На II тур участниците в конкурса ще представят една ария по избор /различна от изпълняваните на I тур/ и ария от опера големия италиански композитор Джузепе Верди.
Авторитетно жури ще оценява младите таланти, като в неговия състав тази година за първи път ще бъде само проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. За председател на журито от организаторите е поканен отново големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА
Проф. „Панчо Владигеров“ – София; проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак –ректор на АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, изтъкната оперна и камерна певица, вокален педагог; проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас.
Ще бъдат раздадени шест награди – по три за жени и три за мъже, като носителите на първа награда ще получат право на участие в спектакъл на Бургаската опера. Половината от наградния фонд е осигурен с финансовото съдействие на Община Бургас.

Подробности за условията на конкурса и патрона Стоян Попов:

https://operabourgas.com/bg/stoyan-popov/konkurs-stoyan-popov-2023

Входът за изложбата, посветена на Стоян Попов, както и двата дни на конкурсната програма /18 и 19 октомври/ са с вход свободен, като публиката ще има възможност да заеме места на балкона в залата на Бургаската опера.
Билети за галаконцерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежата на Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1373263/performance.html

За патрона на конкурса:

Световноизвестният оперен певец Стоян Попов е роден на 21 октомври 1933 г. в с. Момина църква, Бургаска област. Именитият баритон произхожда от свещенически род и е възпитан във вяра в ценностите на християнството и добродетелността, родолюбие и почитане на българските традиции. Именно от Бургас започва бележитият му път на артист, който има признание далеч отвъд границите на родината. Маестро Стоян Попов е завършил Българската държавна консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още като студент е удостоен със златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Наричан е от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др. Като дългогодишен солист на Националната опера и балет, той изпълнява централни партии в опери на: Верди ("Риголето", "Набуко", "Трубадур", "Макбет", "Аида", "Отело", "Фалстаф", "Ернани", "Травиата",); Пучини ("Тоска"); Бизе ("Кармен"); Чайковски ("Дама пика"); Мусоргски ("Хованщина", "Борис Годунов") и много други. Удостоен със званието "Камерзенгер" на Австрия /1982. Партнирал си е на една сцена със световни певци като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Джакомо Арагал, Хосе Карерас, Алфредо Краус, Петър Дворски, Елена Образцова, Рената Ското и др. Десетки са спектаклите му с партньори като : Райна Кабаиванска, Гена Димитрова Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Никола Николов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и още много звезди от българския оперен небосклон.
Репертоарът му съдържа над 50 централни баритонови партии изпълнявани в оперните театри на 3 континента с огромен успех. Стотици са изпълнените от него песни, както и кантатно-ораториални и вокално-симфонични творби.
В България Стоян Попов пее не само в Софийската опера. Той гостува често и на сцените на всички извънстолични оперни театри.
Траекторията на артистичния път на Стоян Попов тръгва винаги от родината и неизменно завършва в нея. Макар многократно да е имал предложения и възможности да избира къде да живее и твори по света, следвайки пътя на кариерата си, той винаги се е завръщал в България и е споделял, че му липсва България, роднините, приятелите, атмосферата в нашите театри, или най-общо казано – всичко българско.