Синдикални членове на КТ „Подкрепа“ Бургас излязоха на мирен протест пред сградата на Общината тази вечер, за да подкрепят работниците в „Мини Марица-изток“. Подобни протести се провеждат в цялата страна в знак на солидарност.

„Тук сме, защото комплекс „Мини Марица-изток“ е енергийното сърце на България. Ако това сърце спре да бие, означава, че цялата държава остава без енергетика. От друга страна сме солидарни с нашите колеги миньори и енергетици, които вече две седмици стоят по улиците и се опитват да защитят всички нас като граждани, като потребители не електроенергия. Защото, ако излезем на свободния пазар, това означава, че ние ще трябва да плащаме електроенергия наравно с всички европейски държави, а нашите заплати не са равни на европейските. И третото нещо, което е не по-малко значимо е, че ако се затворят тези електроцентрали стотици хора ще останат без работа и тези региони ще се обезлюдят“, каза Антония Тодорова, регионален секретар на КТ „Подкрепа“ Бургас.

На протеста присъства цялото ръководство на синдикалната организация в морския град начело с председателя Иван Костадинов. Десетки членове на „Подкрепа“ издигнаха плакати с надписи: „Днес в Бургас, утре сме при Вас“, „За българска независима енергетика“ и „ Не убивайте българската енергетика“. Те призоваха исканията на служителите в „Мини Марица – изток“ да бъдат чути.