„За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19 и прекъсване на доставките, липсата на суровини, изтегляне по финансови причини от пазари, кражби, легален и нелегален експорт“, каза в предаването „Лице в лице“ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

„Ние сме най-бедната държава в Европа, а плащаме най-много пари за лекарства – 759 долара на глава на населението. Това ни нарежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски държави. Разходите за лекарства в НЗОК растат главоломно. За 10-годишен период има 316% увеличение, а инфлацията за този период е 37%. За онколекарствата е 800% ръста по каса“, категоричен е той.

По думите му огромната част, която хората доплащат 66% са за лекарства.


„Има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния сектор нелегални практики? Да, оказаха се лекарства, които са изписани по Здравна каса за онкоболни и бяха засечени в други държави. Лекарства, които е трябвало да се направят на онкоболни не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени“, каза Константинов.