В светлината на продължаващите престъпления срещу нашия народ, в светлината на оргията на окупацията и нейното отричане на международните закони и резолюции, в светлината на американската и западната подкрепа, ние решихме да сложим край на всичко това. Така че врагът да разбере, че вече не може да се наслаждава, без да му бъде потърсена сметка.

Това гласи съобщение, публикувано под формата на видеоклип, веднага след атаките на „Хамас“ срещу Израел. То е изговорено със спокоен глас, а мъжът е обвит в сенки и не може да бъде разпознат.

Твърди се, че това е гласът на „Гостът“ – Мохамед Деиф, лидер на военното крило на „Хамас“ и зъл гений на групировката.

„Деиф“ в превод означава именно гост и идва от практиката военните на „Хамас“ да спят в домовете на различни хора всяка вечер, за да не бъдат засичани от израелските служби.

Мохамед Деиф отдавна е трън в очите на Израел. Преди 20 години армията почти успява да го убие с ракетна атака, но Деиф оцелява. Твърди се, че в момента се придвижва с инвалидна количка, защото е загубил крак и ръка след атаката. И въпреки това един мъж успява да надхитри цялата израелска армия и разузнаване, организирайки най-успешната атака на ивицата Газа досега.

Кой е „Гостът“?

Израелски и палестински анализатори, както и хора, които познават Деиф лично от времето, преди да се покрие в сенките на „Хамас, го описват като тих и напрегнат мъж.

Мохамед Деиф не се интересувал от вътрешните проблеми на палестинците. Вместо това той искал само едно – да промени израело-арабския конфликт из основи, използвайки насилие.

Описван е и като човек, който постоянно еволюира заедно с израелската армия. Основната му цел е бавно и методично да унищожи Израел.

Деиф е обучен да прави бомби и е т.нар. архитект на програмата на „Хамас“ за прокопаване на тунели под ивицата Газа през последните 10 години.

Смята се, че истинското му име е Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри и е роден през 60-те години на миналия век в бежанския лагер Кан Юнис. По това време Газа се намира под египетско влияние.

Толкова малко се знае за ума на „Хамас“, че дори името му е обвито в мистерия. Според хора, които са се запознавали с него през 80-те години, той още тогава се е представял с името Мохамед Деиф. Съществува и само една негова снимка.

При появата на „Хамас“ Деиф е малко над 20 години. Още тогава се твърди, че се е ориентирал към военната част на групировката. По това време „Гостът“ се научава да прави самоделни взривни устройства и извършва едни от най-кървавите атентати на територията на Израел.

Твърди се също, че тези атаки бързо издигнали Деиф в редиците на „Хамас“, като именно той е отговорен за създаването на първите ракети на групировката, предаде bTV.

Вътре в групировката мъжът бил опонент на „трудния и объркан танц“ между „Хамас“ и Израел, при който срещу спиране на обстрела от Газа, хората получавали помощи. Макар тези уговорки да са прекъсвали няколко пъти циклите на насилие, именно те довеждат и до четири кратки войни – през 2009, 2011, 2014 и 2021 г.

За сегашното нападение израелски експерти казват, че то прекратява тази практика завинаги. Сега няма да има примирие, а само отмъщение – това, което Мохамед Деиф винаги е искал.

Атаката от 7 октомври е превърнала Деиф в „бог за младите“.