Над 1100 са вече жертвите и от двете страни от началото на ескалацията в Близкия изток. Над 700 са убитите израелци за изминалите дни, жертвите от палестинска страна са поне 400. Ранените са около 5000.

Израелските власти съобщават, че са открили най-малко 260 тела на мястото на музикален фестивал близо до границата с Газа. Хиляди младежи присъствали на събитието в събота, когато внезапно там нахлули десетки бойци на палестинската групировка Хамас.

Свидетелски кадри показват настъпилата паника, на кадрите се чуват и изстрели. Въоръженото крило на Хамас потвърди, че държи в плен най-малко 100 души.

Съединените щати, Великобритания, Германия и Ирландия са сред държавите, които съобщават, че техни граждани са загинали или изчезнали в Израел.

През цялата нощ израелската армия продължи с интензивния обстрел на ивицата Газа.

Премиерът Нетаняху обяви, че страната му е в състояние на война с Хамас и че армията няма да се спре, докато не унищожи всички бойци на групировката.

Иран отрече да е замесен в нападенията срещу Израел, но изрази подкрепата си към палестинската страна в конфликта.

Преди това от Хамас твърдяха, че военното им крило си е сътрудничило с Иран за осъществяването на атаката. Вчера подкрепяната от Техеран ливанска шиитска групировка Хизбула също изстреля ракети срещу Израел, а в отговор от Тел Авив нанесоха въздушни удари.

Източник и кадър БНТ