Денят, в който преди 60 години първият студент е прекрачил прага на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, 6 октомври, бе отбелязан с факелно шествие. С портрета на своя патрон и университетското знаме начело, следвани от внушителното каре на университетското ръководство, облечено в тоги, шествието потегли от Компаса на ул. „Александровска”. Зад своите преподаватели се наредиха десетки студенти с факли, символизиращи непрестанния огън на знанието и приемствеността в предаването му от поколение на поколение. Студентски съвет бе поръчал за всички участници специални фланелки с логото на Университета.

Шествието премина пред Община-Бургас и продължи по улица Богориди, предизвиквайки невероятен възторг сред бургазлии и гости на града, които ръкопляскаха на участниците. В редиците дори спонтанно се включиха млади семейства с деца и с бебета в колички, желаещи да изразят съпричастието си към университетския празник.

Колоната завърши пътя си в Морската градина, където пред паметника на патрона – професор Асен Златаров, бяха положени венци и цветя от ректора на Университета, проф. Христо Бозов, в знак на съпричастие към академичния празник - и от зам. областния управител Владимир Крумов и зам. ректора на БСУ, проф. Мария Алексиева, както и от студентите. „Нашият патрон ни е водил към просперитет вече 60 години, да ни води така и занапред!“, обърна се към академичния колектив ректорът, проф. Бозов.