Броят на кражбите на зехтин се увеличава всеки ден, тъй като продуктът се превърна в истинско „течно злато“.

Безопасността и целостта на маслиновите горички, засиленото полицейско присъствие и редовното патрулиране на зелените площи и дори поставяне на микрочипове в маслиновите плодове или в торбичките, по пример на Испания, се предлага да се направи в Гърция поради факта, че тази година провалът на реколтата и растящите цени на продуктите доведоха до значително увеличение на кражбите.

Според пазарни експерти цената на зехтина може да достигне 15 евро за литър, каза пред ANT1 Вангелис Протогеракис, президент на Асоциацията на производителите на маслини в Ираклио. Започнаха дискусии около поставяне на микрочипове в маслиновите плодове, както се прави с добитъка, така че в случай на кражба откраднатите стоки да могат да бъдат проследени.

Протогеракис подчерта, че вече е имало искане за засилено полицейско присъствие в районите, където растат маслинови дървета, за да се предотвратят кражби. Щетите от кражбата на зехтин, отчетени от Земеделската кооперация за маслини в Полигирос в Халкидики, се оценяват на над 370 000 евро.

Маслините с GPS са идея, възникнала през 2018 г. сред фермерите в Гранада (Испания) за предотвратяване на кражби в маслинови горички. Предавателят е с кръгла форма, зелен или черен на цвят и прилича на маслина. Това е чип, в който има скрито радиочестотно устройство вътре.