Днес изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от общинските администрации. Предизборната кампания протича спокойно. Получени са само два сигнала за предизборни нарушения, които не са особено тежки, препратени са към съответнете ОИК.

Това заяви на брифинг Росица Матева от Централната избирателна комисия, съобщава bTV.

Тя съобщи, че продължават проверките на кандидатите за общински съветници, кметове на общини, кметове на кметства и кметове на райони.

Малко повече от 30 хил. са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район.

"ЦИК прие решението, с което одобри изборните книжа, които представляват протоколите на Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии. Постарали сме се протоколът да бъде улеснен за попълване", посочи Матева.

Тя уточни, че в секциите, в които ще има гласуване и с хартиени бюлетини и машини, СИК няма да сумират резултата от двата вида гласуване.

Ще се установи резултатът най-напред от хартиени бюлетини, ще се запише общият брой на намерените бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот " не подкрепям никого", след това разпределението по партии и коалиции и общия брой действителни гласове по партии и коалиции", подчерта тя и допълни, че по този начин трябва да се случи и с бюлетините от машини.

По думите ѝ общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия.

"Надяваме се, че по този начин СИК няма да допуска толкова грешки, колкото бяха допуснати на втори април", каза още Матева.