Промяна на показанията на пострадало лице е възможно да обърне хода на дело гледано в Районен съд – Бургас за защита от домашно насилие, съобщават от там.

Става дума за случай от август, при който по обвинение в побой над бременна жена бе задържан 29-годишният й приятел Георги. С приятелката му живеели от година и половина заедно преди страстите да ескалират. Мъжът работи като шофьор, има средно образование. Случаят дотолкова възмути обществеността, че първият адвокат, който той упълномощи да го представлява, Веселина Василева си направи отвод по морални причини.

Как ще повлияе промяната на показанията?

Ето какво официално заявяват от съда: " В хода на разследването в качеството на обвиняем е привлечен Георги К., за това, че на 01.08.2023 г., в гр. Бургас, се заканил с убийство на М. И. – в състояние на бременност, с думите, че ще я убие, че ще я удари и ще я приспи, като едновременно с това й нанесъл побой (престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. с ал. 1 от НК). С определение от 03.08.2023 г. Районен съд – Бургас взе спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, който съдебен акт не бе атакуван пред по-горна инстанция и е влязъл в сила.

В Бургаският районен съд бе внесено споразумение, което съдията отказа да одобри поради преценка за снизходителност на наказанието. В хода на производство по молба за изменение на мярката за неотклонение на обвиняемия, пострадалата заявява отказ от показанията си и се възползва от възможността на закона, да не свидетелства срещу съжителя си. Бургаският районен съд изменя взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Георги К. в „Домашен арест“, но декларирания отказ от показания е в състояние да промени вида и характера на обвинението.

При разглеждане на искането за изменение на мярката за неотклонение на Георги К., настоящата съдебна инстанция счете, че от събраните доказателства в досъдебното производство до този момент може да се направи извод за наличието на обосновано подозрение, че обвиняемият Георги К. вероятно може да е съпричастен към извършване на престъплението, за което е привлечен в това качество.”