Днес е исторически момент за Бургас! За първи път в своята история от 1888 г. – създаването на Софийския университет, той открива свой филиал и академична учебна година извън столицата. В Бургас!

„Благодаря на ректора и цялото академично ръководство затова, че подадоха ръка на бургаския порив, на Община Бургас и Общинския съвет за откриването на новите хоризонти на нашия град.

Изминахме дълъг път от началото на тази идея, дълги години, но важното е, че финалът е щастлив. Всъщност не е финал – това е ново начало, защото за един съвременен град са важни смелите му мечти. А те са свързани с бъдеще, с перспектива и развитие. Това могат да го направят само младите хора, само знаещите и можещите хора.

Именно в Бургас, преподавателите от СУ ще създават знаещи и можещи хора и аз им благодаря за тази подкрепа!

Убеден съм, че оттук-нататък този филиал ще носи само радост, статут на самочувствие на Бургас и това е важно, за да бъде той много по-търсен и перспективен. На всички студенти желая да бъдат здрави, да се чувстват удовлетворени, че учат в изключително престижно висше учебно заведение. Надявам се, да им хареса Бургас и оттук-нататък добрите новини и позитивни решения за този филиал да бъдат много повече. Попътен вятър по морски и добре дошли в Бургас!“, обяви кметът Димитър Николов, който е и кандидат за нов мандат.

„Днес е знаменателен ден - откриване на първия филиал на първия български университет в първия по обичаност град на България. Раждането на филиала беше белязано от предизвикателства и отне години. Времето беше необходимо, за да се избистри постепенно представата на всички включени в начинанието страни за това какво трябва да представлява тази дръзка нова структура. Днес сме свидетели на това как тя придоби форма и прави първите си крачки в академичния живот.“ – каза в обръщението си директора на Филиал Бургас проф. д-р Теодор Седларски.