30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците за подготовка на зимнина тази година. Да си купим или да отглеждаме продукция - какво ни излиза по-изгодно.

И тази година Мария Димитрова ще консервира продукция закупена от кварталния магазин или кооперативния пазар в Благоевград. Тя изчислява, че тази есен зимнината ще ѝ излезе с около 60 лева по-скъпо в сравнение с миналата година.

"Аз слагам много зимнина, защото домашното си е друго. 2,80 лв. килограм корнишони, миналата година бяха 1,20-1,60", коментира Мария Димитрова, пенсионер.

Същите разходи като миналогодишните ще има баба Венета от село Лешко. В нейното мазе консервираните плодове и зеленчуци и тази зима ще са отново домашно производство.

"Гледаме си чушки, домати, праз, картофи. По-евтино е, скъпа ни е захарта и олиото, зеленчуците ни са евтини, давам по 15 лева за вода, а ако отида да ги купя, аз продуктите няма да купя за 15 лева", споделя Венета, пенсионер.

Търговците на плодове и зеленчуци на благоевградския пазар отчитат все по-малко клиенти. Причината според тях е новото макар и минимално повишение на зеленчуците.

"Като се вдигне нафтата и ние плавно и леко нагоре. Розовият домат екстра качество струва от 3,50 до 4 лева, при чушките 2,70 на дребно, 2,50 на кашон. Всяка година намаляват да правят вече буркани, все по-малко и по-малко, не е като едно време да напълнят чували", каза още Любчо Димитров, търговец.

Повечето търговци на кооперативния пазар в Благоевград продават основно българска продукция.

Въпреки че цената ѝ е малко по-висока от вноса малкото останали клиенти държат да купуват само от по-качествената българска стока.

източник и кадър БНТ