Пияните и дрогираните шофьори на пътя намаляват, но с малко след промените в Наказателния кодекс, с които се отнемат колите им. Това става ясно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до депутата от “Възраждане” Петър Петров.

Намалението е най-сериозно в София и незначително за останалата част на страната.

Промените влязоха в сила на 10 август. За този месец пияните с над 1,2 промила алкохол в кръвта са 438. През целия юли са били 499, или намаление с 12% за цялата страна.

Дрогираните зад волана през август, когато започнаха да им вземат колите, са 404-ма, през юли са били 478, или 11% намаление. В предходните месеци обаче са значително по-малко - 367 през юни, 372-ма през май и 331 през април.

По-значително намаляват случаите на пияни и дрогирани през първите две седмици на септември, показват данните на МВР. Пияните с над 1,2 промила са 139, а дрогираните са 105-ма. Ако трендът се запази до края на месеца, намалението за септември ще е двойно.

За намаляването на пияните и дрогираните на пътя съобщи премиерът Николай Денков още на 1 септември на съвещание със службите и прокуратурата и цитира данни за София. От Пътна полиция в столицата обявиха за тройно по-малко пияни и дрогирани на пътя след промените в НК. В страната обаче превантивният ефект е много по-малък, става ясно от цифрите, предоставени на депутата по реда на парламентарния контрол.