Превантивна беседа, посветена на пътната безопасност с ученици от 9-ти и 10-ти клас на Професионалната гимназия по селско стопанство – Карнобат бе проведена от служители на „Пътна полиция“ при Районно управление – Карнобат. Занятието е част от Седмицата на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ и на Денят без жертви на пътя, определен от ROADPOL - 20 септември.

В заниманието бе разгледано безопасното поведение на подрастващите, като участници в движението по пътищата. Дадени бяха препоръки, свързани с правилно им движение, като пешеходци или като водачи на индивидуално електрическо превозно средство, тротинетки ролери, скейтборд и др.

По време на беседата особено внимание се обърна на използването от деца и възрастни на пешеходни площи, тротоари, подлези и надлези, а в участъците извън населени места – правилно движение по пътното платно, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница. Вниманието бе насочено още към опасните зони, пешеходни преходи, кръстовища, участъци и подходи към спирките на градския транспорт, като се дадоха конкретни практически препоръки, обсъдени бяха конкретни ситуации и дадени примери за пътни злополуки.

Проверени бяха познанията на подрастващите за правилно използване на тел. 112, както и за възприетите практически препоръки.