Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик. Фасадата на храма е реставрирана и всички елементи по нея, които влиянието на времето бе увредило.

Реставрационните дейности стартираха през 2020 година. Като сложност и технологично изпълнение те са единствените по рода си, изпълнявани досега в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит, който е използван, позволява моделиране и в съчетание с уменията на италианските майстори каменари - проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е създаден един архитектурен шедьовър. Това съобщи кметът Димитър Николов.

За съжаление по времето на строежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е много неустойчив на атмосферните влияния и ерозира първо в дълбочина и много по-лесно от другите материали. На повърхността изглежда здрав, но от вътре е разслоен и разяден.

Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Работи се камък по камък, елемент по елемент, като се запазват всички оригинални площи и части, които са в сравнително добро състояние.

От всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха на място ретуширани до първоначалната им форма и обем, за да може да се свали точен отпечатък. След това се прави калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите.

Свалени са от фасадата 57 отпечатъка, изработени са 58 калъпа, отлети и монтирани са на фасадата над 1200 елемента.

Моделирането при подготвителните дейности и на място на фасадите се извърши с труда и ръководството на висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и възпитаници на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.

Перфектна работа на целия екип!“, добави кметът на Бургас Димитър Николов.