Активисти от природозащитната организация "Последно поколение" блокираха движението в няколко части на Берлин, с което дадоха началото на нова вълна от протести с неизяснена крайна дата с призив за прекратяване на използването на изкопаеми горива, предаде ДПА.

Тази сутрин движението в пиковите часове беше нарушено на 21 различни места, съобщиха властите. Засегнати са и автобусните превози.

От "Последно поколение" съобщиха, че в германската столица има най-малко 23 локации с протестиращи, като посочиха, че са засегнати и изходите на аутобаните и пътищата, водещи към Берлин.

На някой места активистите са се залепили за асфалта, съобщи полицията, което е добре позната стратегия на групата в миналото. Властите заявиха, че някои от тях са използвали особено силна смес за залепване, което затруднява отлепянето и преместването им.

За справянето с блокадите са разположени над 500 полицаи.

"Последно поколение", която от пролетта на 2022 г. организира акции във връзка с борбата с климатичните промени, обяви нова вълна от безсрочни протестни действия на 8 септември.

Исканията на екоактивистите включват прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. Понастоящем правителството в Берлин планира германската икономика да стане климатично неутрална до 2045 г.

Вчера членове на групата напръскаха с оранжева боя всичките шест колони на емблематичната Бранденбургска врата в Берлин и си нанвлякоха остри критики.

Четиринадесет души бяха арестувани, като според полицията шестима от тях снощи все още са били в ареста.