Над 700 000 ученици, 70 000 учители и над 2000 психолози и педагогически съветници ще открият тържествено новата учебна година утре. 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат училищния праг. Това обяви зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в ефира на „Денят на живо с Наделина Анева”.

„Много ремонти се извършиха това лято – и основни, и текущи. За тези училища, които няма да успеят да отворят врати, е направена организация, учебният процес ще започне нормално и ще протича нормално до приключването на ремонтите”, заяви Лазарова.

Сред новостите тази година е „дигиталната раница”.

„Една от идеите на министерството е правилно дигитализиране на учебния процес и използване на ресурси за промяна на обучението, за прилагане на проектно базираното обучение, за прилагане на различни нови модели на обучение, които са много различни от традиционните”, каза Лазарова.

Така ще е възможно децата да не носят учебници от първи до седми клас.

„Учебните материали, учебниците и учебните помагала от първи до седми клас ще бъдат дигитализирани и ще могат да се използват в дигиталната раница”, обясни Лазарова.

Нови моменти има и в матурите и външното оценяване.

„Специално за 7 клас вече се дава втори шанс за равен достъп на тези деца в седми клас, които са боледували или са имали други много сериозни семейни причини, за да не се явят на Националното външно оценяване. Така, че сега те имат възможност да се явят втори път със заповед на министъра, на дата определена от него”, обясни Лазарова.

Относно тестовете, тя каза, че няма да има сериозни промени.

„След 7 клас се променя характера на задачите. По български език и литература, например, ще се засилват елементите за анализ, за мислене. По математика - за интегралност, практикоприложен характер. В 10 клас ще има само смяна на броя на задачите по български език и литература. От 23, задачите стават 21. И по същия начин ще имат възможност да работят повече върху задачите за съставяне на текст и задачите с разширен, свободен отговор”, обясни Лазарова.

Ваканциите стават повече тази година.

Първата е от 28 октомври до 1 ноември. Следващата е коледната - от 23 декември до 2 януари. Междусрочната ще е от 3 до 5 февруари. Пролетната ваканция- от 30 март до 7 април. За учениците от 12 клас - от 5 до 7 април.

Лазарова обясни, че остават проблемите с липсата на учители.
Източник: Нова тв