Лаборатория за изледване на кръвни проби за наркотици ще бъде открита в Бургас, обяви директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Емил Павлов. "Има напредък", заяви той. И допълни: Проектът се осъществява съвместно с Главна дирекция "Национална полиция", а стойността му е 650 хиляди лева. Средствата ще бъдат осигурени от фонд „Пътна безопасност“, като с тях извършен ремонт на помещенията, ще бъде закупена техника и оборудване.

До момента в цялата област подобен специализиран център липсва, а десетки дела за управление на наркотици стоят на трупчета, тъй като изследванията на кръвни проби, взети в Бургас, се извършват само във Военномедицинската академия, а резултатите се бавят месеци наред.

„Имаме лаборатория за кръвни проби за алкохол, но назначените експертизи за наркотици, изпращаме за изпълнение във ВМА. Там обаче те се бавят. И продължителността на едно изследване е между три и шест месеца, което действително забавя приключването на досъдебните производства. Изграждането на такава лаборатория ще съкрати изключително много срока по всички тези производства, които засягат водачи след употреба на наркотици. И вече имаме напредък“, поясни комисар Павлов.

Проблемът с липсата на специализирана лаборатория за изследване на кръвни проби за наркотици в Бургас влезе в дневния ред, след влизането в сила на законовите промени, които предвиждат изземване на автомобилите на водачи след злоупотреба с алкохол и опиати. От 8 август т.г., след обнародването на поправките в НК до момента, в Бургас и региона са отнети точно 81 коли.

До конфискация на автомобила се стига при шофиране с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Пред Дарик комисар Павлов подкрепи идеята за намаляване на допустимото съдържание на алкохол в кръвта под тази граница. И даде за пример последния случай от криминалната хроника днес – водач на атракционно влакче, засечен да управлява превозното средство пълно с туристи, с концентрация на алкохол в кръвта 1,12, за което законът предвижда само административно наказание.

„Това не променя фактът, че лицето се е качило и управлява след употреба на алкохол. При едно занижаване на промилите, гражданите биха били по-внимателни и още по-стриктни в това да карат, без да пият. Това ще има своя превантивен ефект“, категоричен бе той.

Според анализите на полицията, най-голям е броят на водачите, заловени да управляват автомобили след злоупотреба на алкохол и наркотици на възраст между 30 и 50 години. Това е 65 процента от общия брой. 20 процента от провинилите се шофьори между 18 и 30 години, а 15 процента – са над петдесет. Трябва да се отбележи, подчерта комисар Павлов, че Бургас е туристически център, и не всички от тези водачи са местни жители. Има и от вътрешността на страната, а и чужденци.

„Това е един основен приоритет за държавата, а Областната дирекция на МВР-Бургас продължава да е много активна, тъй като случаите не са малко, а отнемането отнема доста ресурс, включително и логистичен. Към настоящите момент тези автомобили се съхраняват в паркингите на съответното районно полицейско управление, което затруднява нашите ежедневни задачи, тъй като няма място. Затова влязохме в контакт с Община Бургас, която ни предостави терен и до дни той ще бъде ограден със съответното видеонаблюдение, сигнално охранителна техника и охрана, като там ще бъдат транспортирани и съхранявани всички тези автомобили“, увери комисар Емил Павлов.