Присъда от над 11 хил. години затвор получи шефът на криптобанката Thodex 29-годишният Фарук Фатих Озер. През 2021 г. той избяга в Албания, след като валутата, която предлагаше, внезапно се срина. Той беше екстрадиран обратно в Турция през юни и признат за виновен в пране на пари, измама и организирана престъпност, предават от BBC.

Точната присъда е 11 196 г. затвор. Озер е измамил стотици инвеститори с милиони долари. 29-годишният криптобос обаче заяви, че не би действал "толкова аматьорски", ако в действителност е имал престъпни намерения.


"Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята. Това е очевидно в тази компания, която създадох на 22-годишна възраст“, посочи осъденият криптобос, цитиран от Анадолската информационна агенция.


Заедно с Озер за виновни бяха признати сестра му и брат му. Те се изправиха пред съда по същите обвинения.


Подобни извънредни присъди лишаване от свобода са често срещани в Турция след премахването на смъртното наказание през 2004 г. 11-те хиляди години затвор обаче са по-лека присъда, колкото и изненадващо да звучи това. Прокуратурата поиска Озер да бъде осъден на 40 562 години затвор.


Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу дълбокия спад в стойността на лирата, който започна преди повече от две години. Основаната през 2017 г. криптобанка Thodex се превърна в една от най-големите борси за виртуални валути в страната. Озер спечели национална слава като финансов факир. Платформата обаче внезапно се срина през април 2021 г. Активите на инвеститорите изчезнаха и Озер се укри. Турските медии по-рано съобщиха, че Озер е избягал с активи на стойност 2 милиарда долара.