Промяна на текущите условия на климатичните и метеорологични модели и засилването на Ел Ниньо тотално променя нашите очаквания за студен и валежен септември. Ако изключим първите дни на месеца, където реално започна по прогнози, сега ни предстои коренна промяна, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Всички модели прогнозират за очаквано затопляне и мощен антициклон, обхванал почти целя континент. Тази циркулация е позната омега - циркулация и може да се задържи повече от седмица - две.Активните процеси ще са по периферията на мощният антициклон. Балканите през следващите дни ще попадат под негово влияние. И така лятото продължава поне през следващите 12-14 дена.Задават се нови горещини и висок риск от горски пожари.

Към края и началото на следващата седмицата ще бъдем свидетели на нов пренос на гореща въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите до нетипичните за септември - 32-38°С. Този път главният фактор не са само изморителните жеги, а тяхната продължителност, като според моделите те ще продължават до 22 септември.