Седем състезатели, легнали върху матраци, се борят за титлата “Най-мързелив гражданин” на Черна гора в конкурс, който се провежда в курортното селище Брезна, предаде Ройтерс.

На миналогодишното състезание беше поставен рекорд от 117 часа в легнало положение, но тазгодишните претенденти вече подобриха рекорда, след като днес конкурсът навлезе в 20-ия си ден. Състезателите уверяват, че са решени да продължат.

“Всички се чувстваме добре, отлично, нямаме здравословни проблеми, угаждат ни, всичко, което трябва да направим, е да останем легнали”, казва шампионката от 2021 г. - 38-годишната Дубравка Аксич.

Началото на състезанието бе поставено преди 12 години с идеята да се осмее широко разпространеното схващане, че черногорците са мързеливи, обяснява Радоня Благоевич, който е организаторка на надпреварата и собственичка на курорта.
Тя допълва, че седмината състезатели, останали от първоначалните 21, вече са излежали 463 часа досега.

Според правилата стоенето прав или седенето се смятат за нарушение и основание за незабавна дисквалификация.

Състезателите обаче имат право на 10 минути на всеки осем часа, за да отидат до тоалетната. Те могат също да четат и да използват мобилни телефони и лаптопи.

Филип Кнежевич, на 23 години от северния град Мойковац, който тази година участва за първи път, казва, че е уверен в победата и ще вземе наградата от 1000 евро.

“Имаме всичко необходимо тук, компанията е страхотна, времето минава бързо”, заяви той.