Кризисният щаб в Царево съобщи последни подробности за броя на жертвите от наводнението. Два трупа на мъже са открити, а все още се издирват председателят на Районен съд Царево Мария Москова и дъщеря й.

„Към момента все още издирваме две жени, които са в неизвестност от 10:30 ч. Има получен сигнал за движещ се автомобил по моста, който пропада в реката, която го повлича в морето. Имаме насоки за две жени, които са пътували в автомобила – майка и дъщеря, които и към момента се издирват. В издирването е включена както жива сила, така и техника – катер и дрон, които обхождат и облитат района”, заяви директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов.

Той съобщи за открити две тела на мъже. Тяло на жена е било забелязано във водата, но е повлечено обратно от бурното море.

„Към момента мога да потвърдя, че има установен един труп на мъж, чиято самоличност е изяснена. По информация на колегите той е извършвал строително-монтажни дейности на новострояща се къща на двете жени, които издирваме. Мъжът е на 61 години - родом е от Смолян, живее в Несебър. При обхождането колегите установиха труп на жена, но поради силното вълнение беше въвлечен обратно в морето. Коя е жертвата остана неясно. Сигналът за издирвани лица е един - за две жени”, каза Павлов. Секунди по-късно стана ясно, че гранична полиция е открил още един труп на мъж.

Пътната обстановка

Към момента остава затворен пътят за Синеморец, където мостът е залят.

„ Благодарение на денонощната работа пътят за Варвара и Ахтопол е отворен и мостът е проходим. С други думи пътят към Ахтопол е проходим, а към Синеморец е затворен. Към момента на територията на общината няма сигнали за бедстващи хора. Вчера са били над 300 сигнала. Имало е случаи и на хора, които подават сигнал, че са в бедстващо положение, но когато полицията отива на място, не искат да бъдат евакуирани”, каза още директорът на полицията.

В Царево в момента отново заваля, но според институциите влошаване на метеорологичната обстановка не се очаква.

„Имаме хора на територията на цялата община – къмпинг Арапя, къмпинг Нестинарка, Кости, Бродилово. Това са все райони, в които участъците са проходими, но трудно проходими, така че ние имаме екипи, които при влошаване на обстановката да се намесят”, каза шефът на полицията. На място има достатъчно техника, доброволци и екипи на БЧК. В момента се минава на втори етап – разчистване на пътя и инфраструктурата, тъй като няма сигнали за бедстващи хора.

„На двата язовира имаме екипи, които не спират да работят. Продължаваме да източваме вода от тях. Хидромоторният модул се намира на големия язовир на Лозенец, там изтегляме вода близо 20 000 литра в минута. Имаме притеснения, че ако вали, нивото на водата ще се качи, затова го понижаваме”, каза комисар Николай Николаев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението - Бургас.

Червеният кръст осигуряват храна и вода за жителите на пострадалите места.

„Осигурили сме 650 пакета хранителни продукта. Днес чакаме 10 тона вода, първият транш ще дойде всеки момент”, каза председателят на БЧК Бургас Виолета Радева.

Хранителните продукти включват консерви, спагети и макарони.