Шофирането на кола на всеки е презентация на неговата личност. Може би още от времето на социализма има много дебалансирано отношение на членовете на обществото към ценности, които са в основите на ежедневния морал.

Оттам идват проблемите.Това каза в интервю за предаването "Денят на живо" криминалният психолог проф. Неделчо Стойчев.

"Най-лесно е да се каже, че в основата е това, че няма достатъчно превантивни мерки и не се осъществява достатъчен контрол на пътя в основата. Но да си разрешиш да седнеш пил зад волана, неспазвайки закона и неписаните правила, застрашавайки нечий живот - проблемът е на първо място в самите хора", добави той.

Според криминалния психолог, такъв тип хора не могат да се променят, подобно на тежките рецидивисти, тъй като ядрото на техните личности вече е формирано. "То общо взето непроменливо във времето", допълни той.

Проф. Стойчев смята, че работещ подход ще е да се създаде устойчива система от награди и наказания за шофьорите. "Тези награди и наказания ще формират определен тип поведение", уверен е той.

Криминалният психолог изтъкна и значимостта на личния пример. Но когато депутати, министри и администратори на висши позиции не изпълняват ангажимента си към обществото да дават пример как се спазва законът, се стига до негативни последствия.