С електронните ваучери за храна няма да може да бъдат теглени пари от банкомат, съобщи БТА. Ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни от 1 юли 2024 г. и ще приличат на банкови карти. От началото до средата на следващата година ще може да има както хартиени, така и електронни ваучери за храна. Тези законодателни промени бяха приети заедно с държавния бюджет за тази година.

Електронният ваучер ще бъде вид платежен инструмент и ще прилича на банкова дебитна или кредитна карта, но за разлика от банковите карти ще бъде предоставян чрез работодателя на работниците и ще може да бъде използван за покупката на храни. Работодателите ще подават информация към съответния оператор на ваучери, с който имат договорни отношения, относно захранването на суми по съответните електронни носители на техните служители. Както и досега, с ваучерите няма да може да се купуват цигари и алкохол.

Начините за издаване на ваучери за храна на електронен носител ще бъдат уредени с промени в Наредба №7 на Министерството на финансите. Работодателите ще поръчват ваучери за храна на електронен носител на оператори и с тези ваучери работниците ще могат да пазаруват хранителни стоки в магазини, които имат сключен договор за обслужване с конкретния оператор, издал ваучерите.