Лидерът на ГЕРБ Бойк Борисов посети днес новия корпус за лечение на онкоболни хора съм УМБАЛ „Дева Мария“ в бургаския кв. „Ветрен“.

„Общата стойност на инвестицията е 83 млн., сградата не е само болница, има към нея и общежитие за служителите, гледаме да направим така, че да е удобно на хората, които полагат интелектуален труд в тази сграда, за да дадат най-доброто на пациентите. Нашият основен таргет е да намалим потока на българи към Турция и Германия за лечение. Тук може да се случи. Това е сграда, специализирана само за онкоболни – от-до, с възможно най-модерната техинка.“, обяви инвеститорът и собственик на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих.

„В момента тук има апарат, който е един от четирите в Европа. Три милиона евро е единият. Най-ценното извън апарата, е че връщаме наши специалисти от чужибина. Сестра ми е болна от рак, няма семейство, което този бич на съвремието да не е поразил. Затова колкото по-модерно, по-ефективно е лечението – удължава живота. Затова си заслужава.“, каза Бойко Борисов. Той се обърна към Семир Абумелих, като визира случая с вдигнатия от съветник на министъра на отбраната сканадал в „Пирогов“.

„Надявам се да не правите като нашите колеги в управлението – да не гоните хора, да искате да ги изхвърляте за един или за друг, а да бъдете почтени доктори. Това е важно за нас. Ако управляваше ГЕРБ, за случая в „Пирогов“ даже министърът щеше да си отиде, не само съветникът. Тяхна си работа. Всички българи ще знаят, че тук има поредната, много добра, съвременна болница, която може да спасява живот.“, каза Борисов.

Той коментира и актуалната политическа обстановка.

„Президентската институция има две основни задачи – да обединява, ако има критики – да критикува. С първата той не се справя, с втората – не знам какво е имал предвид. Единственото, което съм казал е, че Алексей Петров осъществи логистиката. След незаконните арести, след масовите арести в страната от тяхното МВР, разговор между нас не можеше да се осъществи. Физиеската среща беше невъзможна. Алексей Петров осигури тази логистика – да можем да си говорим. Важното тук е, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. И тогава казахме искаме ли да направим нещо за България – аз да преглътна незаконните арести, чегъртането и т.н. в името на по-висши цели – бюджет, Еврозона, Шенген и други, да не ги повтарям, защото станаха клише.

Спекулация е, че това правителство се дължи на Алексей Петров. Това е все едно да кажете, че аз съм създал тази болница. Аз съм направил логистика това да се случи. Оттук наттатък това е изцяло работа на докторите.“, каза Борисов.