Летният туристически сезон минава като по учебник. Това заяви пред БНР директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.

"До 15 юни леглата бяха празни, после започна запълняемост, а във „високия сезон“ натоварването по българското Черноморие беше видимо", подчерта специалистът.

"Очаквахме 5,1 млн. пътувания на български граждани по Черноморието и 3,1 – на чужденци – за цялото лято. В края на юли се отчита около 1% ръст спрямо 2019 г. В някои направления спрямо 2022 г. ръстът е над 50%", добави той.

По думите му първите 3 месеца на 2023 г. са били много силни за туризма.

Изоставане от 9% обаче се отчита за май, юни и юли. Независимо от причините, важното е бизнесът и общините да осмислят рекламната си стратегия за следващата година, та да не се виждат празни шезлонги по Черноморието, смята експертът.

Драганов отбеляза, че по европейски проекти бяха изградени десетки пречиствателни станции по черноморското крайбрежие, има осигурена охрана и здравни власти. "Има стотици хиляди щастливи летовници", категоричен бе експертът.

Според него до 15 септември може да се очаква натоварване по пътищата, но туристи остават по летните курорти само до средата на октомври - дори и времето да е топло след това, защото бизнесът се връща в работния си цикъл.

Директорът на Института за анализи и оценка в туризма каза също така, че най-много, но кратки са посещенията от Румъния. Най-дълъг престой имат англичаните и германците – по около 11 дни средно.