Нов музикален формат надгражда традиционния конкурс за българска популярна песен „Бургас и морето“, обявиха днес на пресконференция зам.-кметът Диана Саватева и директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

Модулът, посочват организаторите, е фокусиран върху младите изпълнители. И вероятно, според по-зрелите почитатели на естрадата и хайдлайнерите в популярната българска музика от осемдесетте, че дори и деветдесетте години, ще представлява своеобразен „Бургас и морето“ Junior.

В конкурса могат да участват индивидуални изпълнители, дуети, триа и групи до 6 човека на възраст между 16 и 33 години. Те ще се явяват с една авторска песен и един кавър. Срокът за записване за участие е до 31 октомври. В началния етап пред подборна комисия всеки изпълнител следва да се яви с една нова авторска песен /на български или на друг език/ и един кавър.

Кастингът ще се проведе на 18 и 19 ноември тази година в Културен дом НХК. Комисията заседава и определя до 12 изпълнители, събрали най-голям общ сбор оценки, които преминават към финалната част на конкурса. Предвижда се тя да се проведе през 2024 година.

Във финалната конкурсна вечер изпълнителите следва да представят две песни: нова авторска песен – същата, с която са се явили на предварителния подбор. Между подбора и финалната конкурсна вечер се допуска ново аранжиране на песента и мастеринг. Изпълнителят се задължава да предостави декларации, с които целият авторски екип заявява желание за участие на песента и отстъпване на авторски и сродни права при заснемането ѝ по време на конкурса, разпространението и записването ѝ. Второто изпълнение ще е кавър на песен от фонда на Национален конкурс за песен „Бургас и морето“.

Награден фонд е на стойност до 10 000 лв. В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента.

Повод за новата инициатива е 50-годишнина от първото провеждане на Националният конкурс за песен "Бургас и морето" и неговото 40-то издание, съобщават организаторите.