Борислав Киров е подал сигнала като представител на туристическия бранш по Южното Черноморие

Сигнал в Окръжна прокуратура в Бургас е подаден за данните, с които в разгара на лятото, бе атакуван туризма по Южното Черноморие. Сигналът, още миналата седмица, броени дни, след като публично бяха оповестени цифрите и преди да се задействат институциите, е подаден от Борислав Киров, който е част от туристическия бранш в Приморско, а именно туризмът е основен поминък и за мнозинството местни жители. Поводът е, че няма реална причина за притеснение, но официално обявените резултати от проучване, представено пред обществеността от „Активни потребители“ и представители на СУ „Св. Климент Охридски“, бяха основа за всяване на паника и множество негативни коментари в социалните мрежи, насочени към хората, предпочели Приморско и Царево за лятната си ваканция. Целта на сигнала е да се спре черната кампания срещу Българското Черноморие, на която жертва всяка година са всички, заети в сферата на туризма. „Не искам да се допуска изкуствена атака срещу хората, които влагат цялото си старание да посрещнат туристите с най-хубавите плажове и условия. Приморско е гостоприемно, с чисто море“, каза Киров.

В неговия сигнал към прокуратурата се иска компетентната й намеса за установяване на фактите и обстоятелствата за последиците за здравето на хората и за развитието на местния бизнес. За да бъде ясно докрай, че морето ни е чисто и чия е ползата да се изнасят други данни.

„Жител съм на Приморско и предприемач в сферата на туризма по Южното Черноморие.

По сутрешните телевизионни предавания на 17-08-2023 г бе оповестено проучване за чистотата на плажове по Южното Черноморие, като коментарите по темата продължават и в момента в социалните мрежи. В оповестените резултати на въпросното проучване има констатации за лошо състояние на 4 от 11 изследвани плажа, опасност от развитие на заболявания, опасност за ползване на плажовете, препоръки за затваряне на Попския плаж в Царево и други изключително негативни данни за плажовете, които засят целия регион и сферата на туризма. Публикациите бяха масови, както в електронните медии, така и в социалните мрежи. Същите са сторени в пика на летния туристически сезон и имат огромен отзвук сред обществото, включително като засягат цял един бранш от българската индустрия като му нанасят сериозни вреди.“, посочва в сигнала Борислав Киров.

„Сред населението, ползващо тези плажове, пък се появиха страхове, притеснения и възмущение от състоянието на водите в морето. Забелязва се отлив на туристи. Държавната власт взе отношение по повод на тези публикации и отрече верността им, но това е политика по ограничаване на нанесените непоправими щети. В целия описан случай са налице, по мое мнение, данни за възможно осъществяване на състав на престъпление от един или няколко субекта.“, сигнализира още Борислав Киров прокуратурата.

Очаква се вече резултат. В сигнала са приложени изказвания, публикации, както и свързаността на водещия проучването с изпълнението на европейски проект.

Сигналът е входиран в прокуратурата на 24 август