Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по дебати, съобщиха от пресслужбата на Общината. Това е най-голямото състезание по парламентарни дебати в Европа, което ще събере над 560 студенти от всички елитни университети на стария континент. Събитието ще се проведе в дните от 20 до 25 август.

Бургас победи в надпреварата за домакинството на форума в конкуренция с Лондон, Дъблин, Амстердам, Мюнхен и Санкт Петербург. И ще привлече 240 отбора от цяла Европа.

Ще бъдат засегнати вълнуващи и социално значими теми във формата на Британския парламентарен дебат. Регламентът е следният: четири отбора с по двама членове спорят на определена тема, като имат петнайсет минути да се подготвят преди началото. Дебатира се пред един или повече съдии, които решават кой ще победи.

На форума сред организаторите ще видим и финалистите от Световното първенство в Мадрид – Николай Ангелов и Румен Маринов, които прославиха страната ни в надпревара с представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.

Европейското първенство се организира от Асоциация „Дебати“ България и Община Бургас, в сътрудничество с БСУ, РУО-Бургас, Международен младежки център и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.