Сърбеж и болезнана зачервена кожа. Има ли вълшебно мазило за това? Когато става дума за псориазис за съжаление отговорът е не съвсем. Един от най-често използваните методи за облекчаване на външните симптоми на заболяването е прилагането на кремове със стероиди. Въпреки че могат да помогнат при сърбежа, много пациенти не осъзнават страничните ефекти и рисковете, свързани с дълготрайното използване на стероидно лечение. За да разберем повече за тези опасности, се консултирахме с опитния дерматолог от Он клиник София д-р Марио Нешков.

"В моята практика виждам, че кремовете, съдържащи стероиди, помагат да се облекчи сърбежът при псориазиса, което води до това, че пациентите продължават да ги използват отново и отново, без да осъзнават неприятните странични ефекти и вредите за здравето”, споделя д-р Нешков.

Той изброява възможните странични ефекти при прекомерна употреба

  • Прекомерно окосмяване - особено на гърба и лицето, което е неприятно най-вече за жените;
  • Загрубяване на кожата - тя става твърда, губи еластичността си и става груба на допир;
  • Поява на "мрежичка" от кръвоносни съдове;
  • Развитие на по-тежки форми на болестта - това е най-опасният резултат от използването на стероиди. В началото те могат да облекчат симптомите за кратко време, но постепенно болестта може да се прояви в по-тежка форма.

Така се създава порочен кръг - временно облекчение, последвано от поява на нови симптоми, което отново налага необходимостта от облекчение.

„За да избегнете тези проблеми, препоръчваме да използвате натурални продукти, които не съдържат стероиди или подобни вещества със странични ефекти. Има налични такива препарати и те могат да бъдат ефективни при лечението на псориазис. В Он клиник, международен медицински център с дългогодишен опит, лекарите обменят успешни практики и използват подобни продукти при лечението на пациенти с псориазис, без да се прилагат стероиди”, обяснява д-р Марио Нешков.

След преглед на пациента, дерматологът в Он клиник изписва индивидуална схема на лечение, която се променя съобразно процеса на оздравяване. Препаратите, които се използват в клиниката, са без кортикостероиди и имуносупресори. Те помагат за почистване на поразените участъци от люспите и благодарение на растителни екстракти и натурални масла, които съдържат, оказват омекотяващо и противовъзпалително действие върху кожата. Целта на лечението е да се постигне състояние на ремисия, когато симптомите на заболяването се успокоят, и да се задържи това състояние възможно най-дълго.

Лечението в Он клиник не предизвиква неприятни усещания при пациентите и се провежда в уютна атмосфера. То дава отлични крайни резултати, което подкрепя ефективността на натуралните продукти при лечението на псориазис.

Как да се свържете с Он клиник?

Позвънете на телефони

тел. 0700 119 19

или +359 885 488 088

или заявете час през онлайн тук: onclinic-bg.com/zapazi_chas


Само и единствено на 17 юни 2023 г. ОН КЛИНИК филиал Бургас предлага преглед и лечение при д-р Марио Нешков, най-добрият специалист на Он клиник София

Визитна картичка: д-р Марио Нешков е специалист по кожни и венерически болести в специализираната клиника за лечение на псориазис и труднозарастващи рани Он клиник. Завършил е МА през 1990 г., През 1994 г. придобива специалност дерматология и венерология. От м. ноември 2004 г. завежда отделение Дерматология в Он клиник София.