Мечка е паднала от първия етаж на паркинг в търговски център в град Брашов (Централна Румъния), предаде агенция Аджерпрес. Кметството на Брашов информира днес, че инцидентът е станал през изминалата нощ. В резултат на падането мечката е пострадала тежко и се е наложило да бъде евтанизирана.

Животното влязло в паркинга на мол АФИ (AFI) в Брашов. Екипи за намеса са следили движението на мечката през цялото време и в нито един момент не е съществувал риск за населението, уточняват от кметството.

Мечката открила балкон на паркинга и опитала да излезе през него, в резултат на което е паднала. Макар и ранена, тя изминала десетки метри преди да бъде заловена от специализирания екип. Предвид нараняванията на животното е било взето решение за евтаназия, съобщиха представители на кметството.

Според тях това е бил същият екземпляр, който е бил видян миналата седмица на няколко места в южната част на града.

Миналата седмица друга мечка влезе в двора на къща в северната част на Брашов, а местните жители бяха предупредени да избягват зоната посредством системата RO-ALERT.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява за решение на проблема с мечките, предаде БТА. През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.