Край на шаренията по централните улици на Бургас. Морският град се превръща в модерен европейски, благодарение на наредба за преместваемите обекти. Тя задължава наемателите да се придържат към строго определени правила, включително сенници и чадъри да бъдат решени в еднотипни цветове.

„Искаме централната част, както и парковете, които се посещават от гостите на града, да имат определена обща визия и да се подчиняват на общи правила”, обясни общинският съветник Георги Дракалиев.

Две от улиците на крайморския град са обявени за недвижима културна ценност, затова и всеки един проект минава за одобрение през Министерство на културата, заяви главният архитект на Бургас арх. Тихомир Райчев.

Общинарите, внесли проектонаредбата, съвместно с главния архитект на общината, се спрели на конкретни правила. Всички чадъри и сенници ще са решени в светла цветова гама – охра, бежово, и ще са без големи рекламни надписи. Ще се допуска само полагането на фирмен надпис с височина от 15-20 см. върху вертикалната им част. Има ограничения и за рекламните надписи по фасадите на сградите на улиците в обхвата на Наредбата. Контролът по спазването ѝ е възложена на териториалните дирекции в Бургас, като при неизпълнение на изисквания за визия на обектите първо ще се налага предупреждение, и едва след това наказания.

Наематели на заведения по централните улици на Бургас приемат с охота новите правила. „Има обща визия за цялата уличка - тази, главната, която води към Морската градина. Мисля, че е много добро решение”, казва Калоян Георгиев, който менажира заведение в морския град. По думите му новите правила няма да затруднят финансово бизнеса.

Източник и кадър Нова тв