Милиарди хора по света чуха за ChatGPT. Но 99 % от тях всъщност не знаят какво точно представлява. Ширят се спекулации. Общественото мнение варира от „Осанна!“ до „Разпни го!“.

В този исторически (според много анализатори) момент, Бургас стана домакин на интересна конференция по темата „AI-ChatGPT революцията“. Като лектори в нея се изявиха именитите експерти от ИТ сектора Доброслав Димитров и Красимир Стоев. В думите им се заслушаха стотици млади умове от Бургас, наред с училищни директори, учители, програмисти и изобщо технологични хора с поглед към бъдещето.

„ChatGPT изглежда приложим в много сфери. Едни държави го отричат, други го промотират. Аз също следя и търся отговори. Не трябва да изоставаме от това, което се случва по света. Искам всичко ново и модерно да бъде прилагано в Бургас. Затова благодаря на изтъкнатите лектори за полезната информация, която ни предоставят!“, каза кметът Димитър Николов, който също бе в залата и остана до края на форума.

„НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ! Трябва да започнем с това изречение. Не знаят нито тези, които са го създали, нито тези, които използват ChatGPT. Но това е още една технология с потенциал да промени света. Както го е направило електричеството!“, заяви Доброслав Димитров в началото на своята лекция.

Според него ChatGPT работи подобно на човешкия мозък. Той получава и генерира информация. Но човешкият мозък се развива много бавно. Капацитетът му не се е променил значително през последните няколко десетки хиляди години. За разлика от него, ChatGPT се развива със светкавична скорост.

„Изкуственият интелект е по-креативен от човека. Засега ChatGPT не е СкайНет от филма „Терминатор“. Няма желания. И човекът все още управлява технологиите. Но така или иначе изкуственият интелект е тук, за да остане. И средно положение няма. Ако ние решим да не го използваме, друг ще го направи. И ще спечели предимство. Не можем да спрем идващата вълна. Но можем да се подготвим и адаптираме!“, добави Доброслав Димитров.

„Изкуственият интелект го има от 40 години под една или друга форма. Той е софтуерен продукт, който решава задачи, подобно на човек. Но досега ИИ нямаше достъп до толкова голям обем данни. ChatGPT промени всичко. Той се появи именно сега, заради огромното натрупване на данни, с които се храни!“ – така започна своята лекция Красимир Стоев.

Той разказа, че ChatGPT е трениран на огромен обем данни – 45 терабайта текст. Но засега разполага само с информация до 2021 г. Затова не може да отговаря на въпроси, касаещи 2022 и 2023 г. В момента е налична четвъртата версия на ChatGPT. Платеният й вариант е хиляди пъти по-зареден с данни от безплатния. Версия 4 владее 94 езика, но най-добре се справя на английски, тъй като с такива бази данни е работил най-много.

Очаква се в края на годината да излезе ChatGPT 5. И той да е още по-добър, на практика неразличим в отговорите си от човека. Прогнозата на Красимир Стоев е, че след това няма да се тръгне към версии 6 и 7, а по-скоро към създаване на още по-усъвършенствани подверсии на петицата, с приложение към конкретни сфери на човешката дейност.

„ChatGPT съкращава времето за намиране на информация. Той може да систематизира и сегментира. Може да обясни на ниво първокласник и на ниво електроинженер. В състояние е да поддържа разговор, защото помни предишните въпроси. Изпълнява задачи самостоятелно. Схваща контекст…“, каза още Красимир Стоев.

Всичко това превръща ChatGPT в гигантска заплаха за обикновените интернет търсачки. Според лекторите, въпреки милиардните им бюджети, днес те са изправени пред алтернативата да се адаптират или изчезнат.

ChatGPT има място и в класната стая. Учениците вече го използват. Все повече учители също. В недалечното бъдеще може би на всеки човек ще се наложи да бъде мениджър на някакъв вид изкуствен интелект. И не благодарете на ChatGPT. Няма нужда. Защото няма чувства. Той просто изпълнява нашите желания, добри или лоши…

Около тези изводи се обединиха и двамата лектори, които за финал направиха комплимент на Бургас, казвайки, че във всеки областен град на България трябва да има училище като нашата Компютърна гимназия.

На кое от написаното да повярвате, зависи от Вас. Но сигурното е едно. По света няма да спрат да използват ChatGPT. А забраната му би го направила още по-популярен. Ще се присъедини ли България към новата технологична революция? Предстои да разберем.

За лекторите:

* Доброслав Димитров - председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ). Завършва финанси в САЩ, след което се завръща в България и създава редица успешни и полезни за обществото бизнеси и инициативи. Той е съосновател и изпълнителен директор на „Империя онлайн“, съосновател на "ИТ Таланти", съосновател на "Ъпнетикс", деен участник в предприемаческата екосистема на България като инвеститор и ментор, гост лектор в множество университети и гимназии.

* Красимир Стоев - ръководител лекторски екип в ИТ Таланти. Той е Магистър инженер от ТУ София, притежава повече от 15 години професионален опит като софтуерен разработчик и Project Manager с опит в проектирането на системи за управление и оптимизация на производствени и бизнес процеси. Участвал е в разработката на редица големи проекти в областта на индустриалния софтуер, в изработката на нов език за програмиране, както и в разработката на framework за създаване на WEB базирани софтуерни системи. Последните 9 години е и водещ лектор в ИТ Таланти, където успешно обучава от нулата над 600 начинаещи разработчици. Автор на книгата "Java за всеки".