"Заплахи съм получавала и по "Барселонагейт". Няколко пъти хора от близкия кръг на господин Борисов идваха да ме предупреждават, че това, което правя е смело, но аз имам семейство, вече две деца. Господин Борисов е казал, че ще ни приключи рано или късно", това заяви Ивайла Бакалова в предаването "Здравей България" по Нова тв.

Вчера манекенката беше разпитана по досъдебното производство "Барселонагейт" срещу бившият премиер Бойко Борисов, заради което искат имунитета му. Предложението беше отправено към Иван Гешев от наблюдаващите прокурори заради събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление.

"Аз в качеството си на свидетел вече не мога да кажа нищо. Казах достатъчно преди това. За мен това, което се случва в държавата е ужасно и безпрецедентно. Един човек държи държавата заложник на своите собствени интереси", каза още тя.

Тя коментира, че в сряда пред прокуратурата е потвърдила всичко, което е казвала през годините.

"Прокуратурата очевидно беше дълбоко приспана по политически причини и в момента се е събудила. Може би това е шансът на България да имаме някаква нормалност", смята Бакалова.

"По закон, ако кажа нещо ще съм подсъдима и ще попреча на разследването. Мисля, че има финансово престъпление. Не съм прокурор, за да кажа, нито съдия, за да съдя. Правосъдната система е много болна и всички трябва да си дадат сметка, че това не е нормално", коментира Мис България 2001 г.

"Удрят хора, които не са направили нищо. Не е само този случай. Преди две години на мен и моето семейство се случи нещо ужасно и кошмарно, то нямаше нищо общо с правосъдието", каза Бакалова.

Преди две години бизнесменът Веселин Денков, с когото Бакалова живее, беше задържан по обвинение за организирана престъпна група и лихварство. Той беше обвинен по няколко дела след участието му в антиправителствените протести през 2020 г. Едно от тях е за подбудителство на убийството на Станка Марангозова, което е върнато от Военния съд на прокуратурата заради пропуски в обвинението и разследването. Другото е за изнудването на същата жена, което е връщано няколко пъти от съда на прокуратурата.

"Схемата е кошмарна. Започва се от най-ниските нива и се стига до най-високите. Хората ги е страх да говорят и това е съвсем нормално", разкри манекенката.

"Това, че той казва, че не е във властта вече две години е абсолютна лъжа. Институциите са овладяни, той има кадри там", коментира още тя.

"Денков е подсъдим за лихварство, но никой от свидетелите не го свързва с това. Някои от тях признават в зала, че са ги притискали да дават показания срещу него. Каня всички да дойдат в съдебна зала, за да видят какъв фарс е. Той отказа да плати на по-ниските нива и някой натисна копчето "Ентер", за да го смачкат. Преди да го арестуват беше при Сотир Цацаров в КПКОНПИ, за да подаде сигнал, че го изнудват. След три дни го включиха в престъпна група, с хора които не познава", каза Бакалова.

Бакалова разкри, че след разпита и в прокуратурата е имало полицейска проверка в ресторанта на Веселин Денков по сигнал от 2010 г.

"Септември 2020 г. две институции влязоха в същия този ресторант и не можаха да намерят нищо, за което да се хванат", каза тя.

Освен Бакалова в прокуратурата на разпит се яви и бившият изпълнителен директор на "Лукойл" Валентин Златев.

За къщата в Барселона писа в разследване испанската медия “Ел Периодико” в началото на 2020 г., когато Борисов беше премиер за трети път. Тогава се твърдеше, че в имота живеят моделът Борислава Йовчева и детето ѝ от Борисов. Лидерът на ГЕРБ отрича да има нещо общо както с имота, така и с жената и детето.

"Борисов смята, че за 12 г. е създал правова държава. Защо не си даде имунитета сега? Нека съдът да реши дали е виновен", призова Бакалова.

Преди 2 г. тя даде интервю пред Антикорупционния фонд, в който разказа, че е помогнала на Борислава Йовчева да се премести в друга държава с детето си и даде да се разбере, че знае много по случая.