Първата работа те учи да бъдеш самостоятелен, ангажиран и сам да организираш времето и задачите си. С тези думи се обръща към учениците Кристиян Емансон от ресор „Човешки ресурси“ в Лидл България. Той е един от хората, които влизат в час, за да представят практикантската програма на компанията пред ученици в цялата страна.

Кристиян Емансон

Тази година Lidl я провежда за десети път. Тя е насочена към пълнолетни ученици в 11 и 12 клас, които могат да работят в магазините на веригата за два месеца през лятната ваканция. Така те трупат първия си професионален опит, придобиват нови умения и печелят първите си пари. Програмата ще се проведе от 3 юли до 31 август, като 22 май е крайният срок, до който тийнейджърите могат да кандидатстват на jobs.lidl.bg.

По повод нейната 10-та годишнина Lidl гостува в 30 училища в страната, за да представи на младежите ползите от нея и възможностите, които могат да открият в Lidl. „Опитът в такава програма дава много предимства на младите хора. Един от тях е, че им помага при по-нататъшното им професионално развитие. Те придобиват нови умения – да работят в екип, да общуват с клиенти, да поемат отговорност. Имат и реалната възможност да продължат да работят при нас и след това“, казва Кристиян. За да го докаже, им разказва различни примери на ученици, които след практиката си в компанията продължават да работят в Lidl или пък кандидатстват за другите младежки програми на веригата, като например стажантската програма. „Оказа се, че почти на всяка среща имаше някой, чийто приятел или познат е бил практикант при нас“, добавя той. Допълнителен плюс за младите е, че в компанията има много различни ресори – от строителство, през продажби, до стоково снабдяване, ИТ и много други. Така учениците могат да открият сферата, в която искат да се развиват занапред и която им е най-интересна. „Накрая, но не на последно място, е възможността да се срещнат с нови, свежи хора, които са страхотни професионалисти и им помагат да разгърнат потенциала си“, казва Кристиян.

Въпросите на учениците не закъсняват – могат ли в последствие да продължат да работят на непълен работен ден, а да отсъстват, за да отидат на море? Отговорът е положителен. След края на практиката си много практиканти продължават да работят в Lidl именно на непълен работен ден, за да съчетават работата с ученето. Тази година програмата предлага и още по-голяма гъвкавост – учениците могат да избират между 6- и 8-часов работен ден и ще имат 5 дни отпуска, за да отидат и на море. Заедно с това ще спечелят първите си пари, 200 лв. ваучери за храна месечно и специални отстъпки в Lidl Plus за периода на програмата.

Имат и още по-голям стимул. Накрая най-добре представилите се могат да спечелят и атрактивни награди – 1500 лв. стипендия за първата година в университета или телефон iPhone 14 Pro, както и две награди на стойност 600 лв. под формата на ваучери за пазаруване в Lidl.

Самият Кристиян също е започнал професионалния си път в търговията. „Отговарях за отчитането на касиерите, изготвях заявките за плодове и зеленчуци и обработвах стоковите разписки. Трябваше да съчетавам ученето с работа и едновременно с това да имам време за социални контакти. Не беше лесно, но именно това беше ключът да се науча да оценявам труда не като задължение, а като възможност“, завършва той.

Повече за практикантската програма на Lidl може да намерите тук.