С музикална програма и танци на впечатляващи мажоретни състави бе открито официално 38-то издание на Национална изложба на цветя „Флора Бургас 2023“. Приветствени думи към участниците и първите посетители отправи зам.-кметът Диана Саватева.

Повече от 90 фирми, професионални организации, земеделски производители, флористи и професионалисти в сферата на цветното изкуство показват най-доброто от своята продукция. В периода от 28 април до 8 май всички гости на изложението имат възможността да посетят търговските щандове на участниците, да получат съвети за отглеждането на растения и поддържането на своите градини, да разгледат откритите изложбени площи с цветни арт инсталации и аранжировки на цветя.

По темата „Природата – творец и вдъхновител“ и направлението в изкуството ландарт работиха фирмите участници и професионалните флористи Емилия Николова, Ради Вълканова, Нина Йотовска – Харанги, Альона Кисса, сертифицираният преподавател по икебана Антония Ценова.

Специален гост на тазгодишното издание на цветното изложение е Петер Панцел - унгарски майстор флорист, европейски шампион по флористика за младежи, преподавател в школата DA academia и арт сътрудник в Decoracio&Desing, автор на две книги по флористика. Той ще демонстрира пред флористи стъпките за аранжиране на маса за сватбено събитие. Участието на унгарската фирма Decoracio&Desing и представянето на нейната богата гама от продукти е насочено най-вече към професионалисти в областта на цветното изкуство.

Работно време:

От 28.04. (петък) до 08.05. (понеделник)

от 09:00 до 20:00 ч.

(в последния ден на събитието 8 май изложбата ще работи до 18:00 ч.)

Програма

28.04. (петък)

15:00 ч. – Майсторски клас по флористика за младежи – презентатор: Нина Йотовска – Харанги

17:30 ч. – Концерт на група „Горещ пясък“

29.04. (събота)

12:00 ч. – Демонстрация за флористи - презентатор: Peter Panczel /майстор флорист/ Унгария. Презентацията се осъществява с изключителната подкрепа и спонсорство на Decoracio&Desig Hungarian. На събитието ще присъства и Илиян Симеонов - търговски мениджър на Decoracoi&Desig и представител за България.

16:00 ч. – Семинар на тема „Зеленината - здраве, щастие и красота“ - ланд. арх. Татяна Бояджиева (Асоциация на производителите на декоративни растения в България)

17:00 ч. – Семинар на тема „Модерните градски прерии“ - ланд. арх. Стояна Кириш (Асоциация на производителите на декоративни растения в България)

30.04. (неделя)

12:00 ч. – Демонстрация по икебана - Антония Ценова, художник, сертифициран преподавател по икебана на авангардната японска школа Согецу

01.05. (понеделник)

10:30 ч. – Концерт на Бургаски духов оркестър

11:00 ч. – Награждаване на победителите в конкурса за фирми и в детския конкурс за изработка на макет.

12:00 ч. – Презентация на тема „Медът на изтока“ по програма на МИРГ „Бургас – Камено”