Новият подвариант на COVID-19 “Арктурус”, който идва от Индия удря директно в очите. Повечето хора реагират с конюктивит, а децата - със зачервяване на склерите. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник на Столичната община по здравните въпроси. Той каза, че този подвариант вече е в България, доказан е в област Смолян.

По думите на проф. Кантарджиев този подвариант минава леко, може да се разболее цялото семейство, тръгвайки от малките деца.

“Характеризира се с възпаление на очите. Минава на 4-ия ден. Ваксините сега не предпазват от заразяване, а правят протичането по-леко. Обсъжда се хора с хронични заболявания и над 65 г. да си направят пореден бустер за подсилване на имунитета”, подчерта той.

Според проф. Кантарджиев коронавирусът ще намалее много рязко следващия месец, със затопляне на времето.

“Хора с имунидефицити е добре да обсъдят дали и кога да си направят следващо убождане. През последните седмици има ръст на случаите на COVID, вероятно се дължи на събиранията на закрито”, посочи Кантарджиев. И допълни, че има три пъти повече случаи на варицела.

Съветникът на Столичната община по здравните въпроси допълни, че като цяло в момента заболеваемостта у нас се дължи на парагрипните вируси, метапневмовирусите (причиняващи кашлица, но без да се стига до пневмония) и риновирусите.

Той посъветва хората по-често да отварят прозорците и да излизат на чист въздух.