Под наблюдението на Районната прокуратура в Благоевград се води разследване за извършена измама в големи размери, съобщиха от държавното обвинение.

На 22 февруари са привлечени към наказателна отговорност три лица от Благоевград. Те са обвинени за това че от 01.06.2022 г. до 20.02.2023 г. на територията на София, с. Марикостиново, общ. Петрич, Дупница и Сандански, при условията на продължавано престъпление, извършили четири отделни деяния, с цел да набавят за себе си имотна облага.

Уговорили се да въведат в заблуждение различни граждани, че ще извършат за тях определени задачи, като това да им продават леки и товарни автомобили, да им съдействат за изготвяне на проекти за обществени поръчки, да прехвърлят собственост върху недвижим имот, да бъдат подхвърлени наркотици в автомобил, да съдействат за събиране на парични задължения.

За това обвиняемите предварително получавали различни суми, без да изпълняват поетите ангажименти. Така причинили имотна вреда на жертвите си в размер на 523 800 лв.

Тримата са привлечени към наказателна отговорност, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и конфискация на ½ от имуществото.

С постановление на наблюдаващ прокурор на обвиняемите е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои в Районен съд-Благоевград да бъде внесено искане вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всеки от тях.

Сезирана е КПКОНПИ за извършване на проверка на имущественото състояние на тримата обвинени за неправомерно облагодетелстване.