Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са над 24 хиляди. 115 часа след унищожителния трус от рухнала сграда в Газиантеп бяха извадени бременна жена и дъщеря ѝ.

Малко по-рано изпод развалините в Кахраманмараш беше извадено 15-годишно момиче. Според сирийски медии Дамаск е дал официално разрешение хуманитарна помощ да стигне до засегнатите райони, части от които са под контрола на опозицията.

И докато усилията по търсенето на оцелели и разчистването в Газиантеп близо до който беше епицентърът на 1-ия мощен трус на около 150 километра продължават, в Шанлъурфа се опитват да се отърсят от преживяното. Складово помещение е приютило стотици, които бедствието е оставило без дом.

Тук имаме покрив, но все още имаме нужда от помощ - храна и топли дрехи най-вече, казват хората. Въпреки това обещават да намерят сили, за да започнат живота си отначало.

А земята продължава да се люлее - в Газиантеп е регистриран поредният вторичен трус със сила над 5 по Рихтер. Днес турският президент Ердоган продължава обиколката си на засегнатите от земетресенията провинции.

В Сирия вече и по въздух пристига така необходимата помощ. Опасенията на международните организации са, че в засегнатата и от гражданска война страна бездомните вече са над 5 милиона и 300 хиляди.

Източник и кадър БНТ